#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

KOMPENDIUM STOMATOLOGIE I


Autoři: J. Šedý
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2014; 153: 153
Kategorie: Knihy

Praha: Triton 2012, 1196 s. ISBN 978-80-7387-543-5

Kniha je rozsáhlou oborovou monografií, která se snaží podat komplexní přehled dostupných poznatků z oboru stomatologie, neboť v našem písemnictví doposud podobné souhrnné dílo chybí. Je výsledkem intenzivní dvanáctileté práce autora, který při její tvorbě spolupracoval s řadou domácích i zahraničních odborníků z oborů lékařských i nelékařských. Kniha podává celkový pohled na problematiku orofaciální oblasti a pojímá stomatologii jako obor, který není zaměřen pouze na dutinu ústní. Autor se díky svému všestrannému lékařskému vzdělání zaměřuje nejen na patologické stavy ústní dutiny samotné, ale také na jejich dopad na ostatní systémy lidského těla, a také opačně – na možný dopad rozličných patologií na ústní dutinu. Publikace je primárně určena všem specialistům v oboru a studentům stomatologie (zubního lékařství), cenné údaje v ní však mohou nalézt i specialisté ostatních styčných oborů (zubní technici, zdravotní sestry, dentální hygienistky). A navíc, právě díky jisté komplexitě, která přesahuje často i do ostatních lékařských oborů, je tato kniha jistě přínosná i pro ostatní lékařské obory.

Kniha je rozdělena do pěti částí. První díl, který je předmětem tohoto sdělení, se zabývá teoretickými základy stomatologie, tedy zejména vysvětlením podstaty oboru, podrobnou morfologií a fyziologií orofaciálního systému, patologií a patofyziologií, vyšetřením pacienta a materiálovým, instrumentálním a přístrojovým vybavením stomatologické ordinace. Celá řada poznatků je zpracovaných do detailu, který nemá v české odborné literatuře paralelu. Kniha je bohatě vybavena barevnými i černobílými ilustracemi a fotografiemi. V monografii jsou uvedeny léčebné postupy, pomocí kterých lze podle dlouhodobých relevantních studií v současné době dosáhnout nejlepších preventivně-terapeutických výsledků.

Druhý díl, který vyjde s největší pravděpodobností příští rok, se bude zabývat jednotlivými obory zubního lékařství, třetí díl se pak zabývá orální a maxilofaciální chirurgií, čtvrtá část projevy onemocnění jiných systémů v orofaciální oblasti a pátá diferenciální diagnostikou ve stomatologii.

MUDr. Jiří Beneš, PhD.

Anatomický ústav, Radiodiagnostická klinika1. LF UK a VFN, Praha


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#