#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Karotická mikroendarterektomie


Carotid Microendarterectomy

Atherosclerosis of the internal carotid artery with resulting stenosis, threatens the patients by cerebral ischaemia.Patients with high-grade stenosis, who have a high risk of stroke, gain profit from the surgery. The surgeon’s decisionis based on the clinical picture and on the degree of stenosis. The degree of the stenosis indicated for surgery wasdetermined by international multicentric randomized studies and such indication represents the evidence-basedmedicine. Carotid microendarterectomy is performed at neurosurgical departments. The microsurgical techniqueenables perfect endarterectomy, eliminates patching and reduces risk of embolisation and vessel dissection. Cerebralischaemia is a complex problem and carotid microendarterectomy is a part of the complex management of stroke.

Key words:
cerebral ischaemia, internal carotid artery stenosis, carotid microendarterectomy, microsurgery.


Autoři: J. Mraček;  P. Richtr;  I. Holečková;  D. Bludovský
Působiště autorů: Neurochirurgické oddělení FN, Plzeň
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2003; : 541-544
Kategorie: Články

Souhrn

Stenóza vnitřní krkavice na aterosklerotickém podkladě ohrožuje nemocného mozkovou ischémií. Profit z operačníhořešení mají nemocní s vyšším stupněm stenózy, u které je vyšší riziko iktu. Operace je indikována na podkladěklinického stavu a velikosti stenózy. K operaci vhodný stupeň stenózy byl stanoven mezinárodními multicentrickýmirandomizovanými studiemi, takže indikace k operaci je považována za léčebný postup založený na podloženýchdůkazech. Na neurochirurgických pracovištích se provádí karotická mikroendarterektomie, jejíž výhodou je mikrochirurgickátechnika, která umožní dokonalé provedení celého výkonu bez nutnosti použití záplaty a snižuje rizikoembolizace a pooperační disekce cévy.Karotická mikroendarterektomie je jen součástí složité problematiky ischémiemozku a její komplexní terapie.

Klíčová slova:
ischémie mozku, stenóza vnitřní krkavice, karotická mikroendarterektomie, mikrochirurgie.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#