#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

KVALITA KOSTÍ A JEJICH LOMIVOST


Bone Quality and Bone Fractures

Prevention of fractures brings about the effort to eliminate their potential causes. Osteoporosis syndrome belongsto the most frequent causes of the bone fractures. The use of densitometric methods may bring an overestimation ofthe bone quantity. Because of the independent contribution to mechanical resistance, the bone quality needs to bealso evaluated. Qualitative changes of the bone can occur at the level of the bone as an organ, or at levels of itscomponents - cortex, spongiosis and bone matrix. Bone quality is influenced mainly genetically; however, it candeteriorate also with age or in some diseases. Measurement of the bone quality is not yet practically accessible. Someultrasonographic methods have a character of qualitative assessment. Osteoporosis can worsen the bone quality atdifferent levels.

Key words:
bone, bone quality, bone quantity, trabecular bone, cortical bone.


Autoři: J. Žák
Působiště autorů: Gerontologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2002; : 203-206
Kategorie: Články

Souhrn

Zájem o prevenci zlomenin kostí v klinice vede ke snaze o odstranění příčin. Syndrom osteoporózy je jednouz nejčastějších příčin zlomenin. Dnes se osteoporóza snadno diagnostikuje metodou, stanovující především kvantitukostního minerálu – denzitometrií. Zdá se, že to vede k podhodnocení významu kostní kvality. Kvalita kostní tkáněje však nezanedbatelný parametr, který nezávisle ovlivňuje mechanickou odolnost kostí. Kvalita se dá posuzovat naúrovni celé kosti nebo v jejích jednotlivých složkách, v kortexu, spongióze i v kostní matrix. Kvalita kostí je danápřevážně geneticky. S věkem a některými nemocemi se horší. Její měření není prakticky ještě dostupné. Některéultrazvukové metody se jejímu měření blíží. Osteoporóza je jednou z nemocí, které kvalitu kosti významně v mnohasložkách zhoršují.

Klíčová slova:
kost, kvalita kosti, kvantita kosti, spongióza, matrix.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#