#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PÉČE O PACIENTY SE SYNDROMEM DIABETICKÉ NOHY PODLE MEZINÁRODNÍHO KONSENZU


Foot Care as Recommended by the International Consensus on the Diabetic Foot

In the last year an International Consensus on the Diabetic Foot has been developped by a group of independent experts from all over the world. The definition of the diabetic foot is based on WHO criteria as infection, ulceration and/or destruction of deep tissues associated with neurological abnormalities and various degrees of peripheral vascular disease in the lower limb. It is one of the most serious complications of diabetes: approximately 50% of all non-traumatic amputations are performed on patients with diabetes, it is a frequent cause of hospitalisation and disability of diabetic patients. Comprehensive prevention and therapy of diabetic foot provided by a podiatric team may reduce the number of amputations by 50% and it may decrease substantially the cost of long-lasting therapy. In all countries foot-care management should be organised at the general practitioner and podiatric nurse level and specialised foot centres with a diabetologist, a podiatric nurse, a radiologist, general, orthopaedic and vascular surgeons, an orthopaedic technician and a physiotherapist should be formed. The podiatric team has the following responsibilities - to identify patients at high risk and monitor them and to treat patients with ulcers. Treatment of diabetic foot must include non-weight bearing, long-lasting antibiotic therapy, improving circulation and topical treatment-debridement.

Key words:
diabetes, diabetic foot, neuropathy, angiopathy.


Autoři: A. Jirkovská
Působiště autorů: Centrum diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2001; : 230-233
Kategorie: Články

Souhrn

V roce 1999 vypracovala mezinárodní skupina expertů konsenzus o prevenci, diagnostice i terapii syndromu diabetické nohy. Syndrom diabetické nohy je podle SZO definován jako ulcerace a/nebo destrukce hlubokých tkání nohy spojená s různým stupněm neuropatie a angiopatie dolních končetin. Je jednou z nejzávažnějších komplikací diabetu: patří k nejčastější příčině amputací (asi v 50 % případů) a vede často k nutnosti hospitalizace i k invaliditě diabetiků. Komplexní prevence i terapie zajišťovaná specializovaným podiatrickým týmem může vést až k 50% redukci amputací a k poklesu nákladů na dlouhodobou terapii. Péče o pacienty se syndromem diabetické nohy má být zajištěna jak na úrovni praktických lékařů spolupracujících s podiatrickými sestrami, tak na úrovni podiatrických center se specializovaným diabetologem, podiatrickými sestrami, chirurgem nebo ortopedem, cévním chirurgem, intervenčním radiologem, protetikem a rehabilitačním pracovníkem. Úkolem tohoto týmu je určení rizikových pacientů a jejich dispenzarizace. Dále podiatrický tým zodpovídá za terapii diabetických ulcerací, která musí být komplexní a spočívá v úplném odlehčení ulcerace, dlouhodobé antibiotické léčbě, cévní intervenci a lokálním debridementu.

Klíčová slova:
diabetes, diabetická noha, neuropatie, angiopatie

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#