#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

DERMATOLOGICKÁ EPIDEMIOLOGIE


Dermatological Epidemiology

One quarter of the human population in Europe suffers from skin diseases. The treatment, clinical research and the organization of dermatological praxis differ in each European country resulting high differences in the level of care and aims of the dermatological research. All that brings great disadvantage for patients. Many dermatologists see this situation and try to cooperate within the Euopean Union to utilize experience, individual levels and requirements in order to form standards acceptable for members of European community and for its adepts. One of the important dermatological societies is the European Dermatological Forum (EDF), which invited 80 European professors of dermatology to consider present situation and by the power of their eminency to introduce „codes of dermatological game“. These theses should be valid not only for dermatology but they may also become essential parts of negotiations of Ministers of Health and Health’s Committees of individual parliaments.

Key words:
dermatology, epidemiology, EDF, organization medicinal.


Autoři: P. Barták
Působiště autorů: Centrum elektronové mikroskopie - Státní zdravotní ústav, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2001; : 551-552
Kategorie: Články

Souhrn

Jedna čtvrtina lidské populace v Evropě trpí kožnímu chorobami. Jejich léčení, klinické poznání, organizace dermatologické péče jsou v každé evropské zemi jiné a z toho plyne i veliká různost v úrovni poskytované péče i v zaměření dermatologického výzkumu. To vše ke škodě nemocných. Tuto situaci si dobře uvědomuje mnoho dermatologů, a proto se v rámci Evropské unie spojují, aby využili veliké aglomerace různých zkušeností, různých úrovní i nároků a vytvořili standardy přijatelné pro členy Evropské unie i pro její adepty. Jedním z důležitých úrovní i nároků a vytvořili standardy přijatelné pro členy Evropské unie i pro její adepty. Jedním z důležitých dermatologických sdružení je Evropské dermatologické fórum (EDF), které pozvalo 80 evropských dermatologických profesorů, aby uvážili současnou situaci a váhou svých osobností pomohli na svět „pravidlům dermatologické hry“, které by platily nejen v rámci oboru, ale byly současně nezanedbatelnou součástí jednání ministrů a zdravotnických komisí parlamentů. Prvním krokem na této nepříliš schůdné cestě je vydání dermatologické Bílé knihy a prvním bodem je vyjasnění epidemiologických poměrů v dermatologii.

Klíčová slova:
dermatologie, epidemiologie, EDF, organizace zdravotnictví.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#