#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

INTOXIKACE HOUBOU PAVUČINEC PLYŠOVÝ(Cortinarius orellanus)


Intoxication with Mushroom Cortinarius orellanus

The authors present the case-records of three patients who became intoxicated with the mushroom Cortinariusorellanus. This mushroom is very rare in this country and is not well known. The toxin orellanin is solely nephrotoxicand renal affection can lead to acute renal failure.A specific feature of this intoxication is the symptom-free period from 2 to 21 days, gastrointestinal complaintsassociated with back pain. The diagnosis can be established from a mycological analysis or by estimation of toxinin serum or tissue obtained by renal biopsy. The basis of treatment is disposal of the toxin by extracorporealelimination methods: haemodialysis and haemoperfusion. As with the length of the interval between intoxicationand onset of treatment the probability of irreversible renal affection increases, the medical community should takeinto consideration possible intoxication with this mushroom in the differential diagnosis of acute renal failure.

Key words:
intoxication, mushroom, Cortinarius orellanus.


Autoři: V. Bednářová;  B. Bodláková;  D. Pelclová 1;  S. Sulková
Působiště autorů: Interní oddělení Strahov 1. LF UK a VFN, Praha Klinika nemocí z povolání 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 1999; : 119-121
Kategorie: Články

Souhrn

Je uvedena kasuistika tří pacientů, kteří se otrávili houbou pavučincem plyšovým (Cortinarius orellanus). Houbase u nás vyskytuje velmi vzácně a není příliš známá. Toxin orellanin působí výhradně nefrotoxicky a postižení ledvinmůže vyústit v akutní ledvinové selhání.Specifická pro tuto intoxikaci je doba bezpříznakového období, která je od 2 do 21 dní, dále gastrointestinálníobtíže spojené s bolestmi v zádech. Diagnózu lze stanovit na základě mykologického rozboru nebo stanovenímtoxinu v séru, popř. ve tkáni z ledvinové biopsie. Základem terapie je odstranění toxinů mimotělními očišťovacímimetodami: hemodialýzou a hemoperfuzí. Vzhledem k tomu, že s délkou intervalu mezi intoxikací a zahájenímterapie narůstá pravděpodobnost ireverzibilního postižení ledvin, měla by lékařská veřejnost na možnost otravy toutohoubou v diferenciálně diagnostické rozvaze akutně vzniklého ledvinového selhání pomýšlet.

Klíčová slova:
intoxikace, houba, pavučinec plyšový, Cortinarius orellanus.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#