#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorialy


Vyšlo v časopise: AtheroRev 2022; 7(1): 3


Milé čtenářky, milí čtenáři,

vítejte na stránkách prvního vydání AtheroReview v roce 2022. Čas letí opravdu mimořádně rychle a zdá se mi, že jsem právě dopsal úvodník minulého čísla a už je tu nové! A je o čem psát. Jak jste si zvykli, témata na stránkách AtheroReview jsou rozmanitá a neomezují se na pojednání o tradičních rizicích aterotrombotických cévních komplikací. Jsme otevření všemu, co souvisí s širším okruhem diagnostiky, prevence a léčby oběhových onemocnění. V málokterém odvětví medicíny totiž platí více, že vše souvisí se vším. Jako důkaz předložíme článek s tématikou vlivu mechanických srdečních podpor na cévní systém. A samozřejmě rádi přinášíme aktuální témata, kterými dnes žijeme.

A tak jsem rád, že i první číslo sedmého ročníku AtheroReview naplňuje výše uvedené a děkuji všem autorům, že pro časopis připravili zajímavé a čtivě zpracované texty. Čtení zahájíme pojednáním o vysoce aktuálním tématu vaskulárních konsekvencí infekce virem SarsCoV2, v němž autoři připomínají poznané patofyziologické mechanizmy, a tak se kromě aterotrombózou budeme zabývat i imunotrombózou. Podíváme se na praktické otázky managementu kardiovaskulárního rizika u různých populačních skupin (mladší nemocní, pacienti s anamnézou akutního infarktu myokardu). Máme k dispozici další popisy průřezových šetření zaměřených na aktuální situaci v dosahování kontroly kardiovaskulárních rizik a, bohužel, není to opět úplně optimistické čtení, protože si nemohu odpustit parafrázi slavného citátu a konstatovat, že KV-prevence nevzkvétá. Jak ale ukazují výsledky průzkumů EZRA a LIPITENCLIDEC 2, zlepšení možné je!

Pro milovníky specialit jsme připravili přehledový článek o relativně vzácnější dyslipidemii – o familiární dysbetalipoproteinemii.

Tradiční rubriky na závěr chybět nebudou, všimneme si zajímavých publikací a připomeneme příjemné chvíle na 7. česko-slovenské lipidové akademii v Mikulově vloni na podzim.

Přeji Vám hezké chvíle při listování AtheroReview, kde si jistě najdete „své“. A kdyby vám snad nějaké téma chybělo, napište nám, rádi se vašimi náměty budeme zabývat.

S přáním klidu nejen na čtení AtheroReview

Váš


Michal Vrablík


Štítky
Angiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Athero Review

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#