#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pokyny pro autory


Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 25, 2014, č. 6, s. 465-467
Kategorie: Pokyny

Redakce časopisu Anesteziologie a intenzivní medicína přijímá k publikaci původní práce a kazuistiky z oblasti anesteziologie, intenzivní medicíny, algeziologie a neodkladné péče, přehledové články z oborové tematiky, historie oboru, zprávy týkající se činnosti ČSARIM a ČSIM, informace o připravovaných a proběhlých kongresech, sympoziích, jubileích předních osobností oboru a recenze nových oborových publikací.

Odborné práce zahrnují původní vědecká sdělení, jimiž jsou původní práce a kazuistiky. Přehledové články a články postgraduálního edukačního charakteru jsou přijímány na výzvu redakce nebo po předchozí domluvě s vedoucím redaktorem nebo editorem rubriky postgraduálního vzdělávání. Specifika jednotlivých forem je třeba respektovat. Zaslané rukopisy se nevracejí. Redakce si vyhrazuje právo zaslanou práci odmítnout, pokud nevyhovuje formátem nebo obsahem publikačnímu záměru a provést nezbytné jazykové úpravy, pokud je autor neprovede sám během korektury.

Rukopis je jazykově a redakčně zpracován.

Rukopisy se přijímají v češtině, slovenštině a angličtině (britské je dávána přednost).

Články v češtině musí být dodány se dvěma souhrny (českým a anglickým), každý do 250 slov; na konci souhrnu jsou uvedena klíčová slova. Články v angličtině jsou se souhrnem v angličtině.

V záhlaví práce je uveden název, celá jména autorů i jejich pracovišť a adresa pracoviště prvního autora, eventuálně senior autora (obvykle posledního).

Rukopis musí být napsán v Times New Roman, velikost fontů 12, řádkování 1, volné okraje textu: nahoře 25 mm, zleva 25 mm, na formátu A4.

V textu se používá obyčejný typ písma beze změn velikosti a grafické úpravy.

Práce jsou zasílány v elektronické formě v editoru WORD (W7/WIN98) nebo v novější verzi, obrázky ve formátu např. jpg, tiff, gif, png apod. Legenda obrázků a tabulek uvedena na konci textu.

Sazba musí být hladká, bez zarážek, odrážek, tvrdých enterů na konci řádky, bez podtrhávání, změn velikosti písma, formátování a automatického číslování odstavců.

V číslování literatury je třeba číslice vypisovat, přednastavení zrušit.

Práce jsou zasílány v elektronické formě na adresu ivan.herold@onmb.cz nebo poštou na adresu:
MUDr. Ivan Herold, CSc.
ARO, Klaudiánova nemocnice,
V. Klementa 147, 293 01 Mladá Boleslav

Recenzní řízení

Recenzní řízení probíhá elektronicky a trvá zpravidla 4–6 týdnů. O výsledku recenzního řízení jsou autoři vyrozuměni elektronicky, zasláním zpravidla dvou recenzních komentářů od externích recenzentů. Autoři jsou vyzváni k zapracování doporučení recenzentů do upraveného textu a zaslání průvodního dopisu k objasnění nejasností a otázek recenzentů. Definitivní rozhodnutí o publikaci na konci recenzního řízení přísluší vedoucímu redaktorovi. O výsledku recenzního řízení budou autoři vyrozuměni do 3 měsíců.

V souladu s Helsinskou deklarací a požadavkem ICMJE (International Commitee of Medical Journal Editors) musí být klinické intervenční studie, zařazující pacienty po 1. 1. 2015, registrovány v některé z existujících databází (např. ClinicalTrials.gov).

Souhlas etické komise musí být získán vždy před zahájením jakékoliv intervenční či neintervenční studie. Výjimkou mohou být observační studie, výsledky auditu, epidemiologická sledování apod., sledované ukazatele však musí být jednoznačně rutinní součástí zdravotnické dokumentace sledované populace. Nicméně i v těchto případech redakční rada získání souhlasu etické komise před zahájením studie doporučuje.

Informovaný souhlas s účastí ve studii a s případnou diagnostickou nebo léčebnou intervencí by měl být získán od všech osob (nebo jejich zákonných zástupců), které jsou předmětem klinické studie. Rozhodnutí autorů studie nevyžadovat Informovaný souhlas musí být důkladně a přesvědčivě zdůvodněno v textu práce v části Soubor a metody.

V případě kazuistik je doporučeno získání písemného souhlasu pacienta s publikací, zvláště v případech, kde povaha případu či forma dokumentace (např. fotografie) nese riziko možné identifikace pacienta. Nemožnost získání písemného souhlasu a její zdůvodnění (úmrtí, nemožnost kontaktu apod.) musí být písemně uvedeny mimo vlastní text práce.

Existence souhlasu etické komise nevylučuje odmítnutí práce redakční radou v recenzním řízení z etických důvodů.

V případě jakýchkoliv dotazů či pochybností týkajících se etických aspektů plánované studie lze požádat Redakční radu o její stanovisko.

Formát příspěvků

Původní práce

Autor předkládá své poznatky, které jsou výsledkem experimentální nebo klinické studie. Práce je uvedena strukturovaným souhrnem a jeho anglickým překladem a klíčovými slovy.

Je členěna na:

Úvod – seznámení s problematikou, důvody, které vedly k zájmu o problematiku, cíl práce.
U prací výzkumného charakteru uvádí hypotézu, která má být prací potvrzena nebo vyvrácena.
Typ studie
Typ pracoviště
Soubor a metoda – přináší informaci o vzorku sledované populace/experimentálních subjektech, přesný popis použitých metod, použité statistické metodě a způsobu hodnocení. U intervenčních studií je třeba doplnit vyjádření o souhlas etické komise a pacientů se zařazením do studie, eventuálně uvést důvody, proč nebyl souhlas vyžádán.
Výsledky – uvádí výsledky v souladu s popsanou metodou/metodami.
Diskuse – uvádí hlavní výsledek a jeho interpretaci, analýzu dosažených výsledku, zhodnocení případných „slabých míst“ metodiky studie, vlastní komentář a srovnání s pracemi jiných autorů, kteří se zabývali stejnou problematikou.
Závěr – shrnutí významu studie a zhodnocení, zda bylo dosaženo cílů studie.
Literatura – doporučeno je 10–20 citací.

Poděkování – vyjadřuje se pouze osobám, které podstatně přispěly k vypracování studie. Autoři musí mít písemný souhlas všech osob uvedených v poděkování.
Rozsah se doporučuje v rozmezí 10–20 stran.

Strukturovaný souhrn

Je vyžadován u původních prací včetně věrného anglického překladu. Revizi překladu zajistí redakce. Souhrn má rozsah do 250 slov v každé jazykové verzi (mimo názvu práce a klíčová slova). Neobsahuje zkratky, odkazy na obrázky a tabulky. Strukturovaný souhrn (Abstract) se skládá z:

Cíl studie (Objective): charakterizuje problematiku, která je v práci řešena, co je účelem práce, hypotézu apod.

Typ studie (Design): např. observační, prospektivní, randomizovaná, dvojitě slepá apod.

Typ pracoviště (Setting): např. JIP fakultní nemocnice (neuvádět adresu a název).

Materiál a metoda (Material and methods): charakteristika sledovaného souboru, indikační a vylučovací kritéria, použité statistické metody.

Výsledky (Results): dosažené výsledky včetně číselných hodnot a statistické významnosti.

Závěr (Conclusion): závěry vyvozené autorem z předložené práce, shrnutí hlavních bodů.

Klíčová slova (Keywords): do počtu 10, podle Index Medicus.

Kazuistika

Jde o odborné sdělení, uvedené krátkým souhrnem do 15 řádků a jeho věrným anglickým překladem a klíčovými slovy. Skládá se z úvodu, popisu vlastního případu (případů), diskuse a seznamu literatury. Doporučený rozsah je 6–8 stran rukopisu a do 10 citací.

Přehledové články

Přehledové články jsou zpracovány zkušeným odborníkem v dané problematice, většinou na přímé zadání redakce časopisu nebo po konzultaci s vedoucím redaktorem. Jejich obsahem je přehled současných poznatků včetně kontroverzních názorů. Uvádí je krátký souhrn v češtině a s věrným anglickým překladem a klíčová slova. Souborný referát by měl mít 10–20 stran rukopisu a počet citací do 30.

Práce edukačního charakteru

Jsou zpracovány zkušeným odborníkem v dané problematice, na přímé zadání redakce vedoucího rubriky postgraduálního vzdělávání.
Kontakt:
Prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D., FCCM
Centrum pro výzkum a vývoj
Klinika anesteziologie, resuscitace
a intenzivní medicíny
Fakultní nemocnice Hradec Králové,
Sokolská tř. 581, 500 05 Hradec Králové
e-mail: vladimir.cerny@fnhk.cz,
nebo cernyvla1960@gmail.com

Seznam literatury

Literatura je řazena podle pořadí číselného odkazu v textu.
Autoři citovaní v textu musí být uvedeni v seznamu literatury.
Nejméně třetina citací by neměla být starší 5 let.
Cituje se podle ČSN ISO 690, 010197.

Příklady citací:

  • monografie
    Dostál, P. et al. Základy umělé plicní ventilace. 1. vydání, 2004, 273 s., ISBN 80-7345-007-0.
  • příspěvek v monografické publikaci
    Šturma, J. Anestezie rozsáhle popálených. In Kőnigová, R. Komplexní léčba popálenin. Praha: Grada Publishing, 1999, s. 217–223.
  • článek v časopisu
    Vymazal, T. Alternativní miniinvazivní přístupy při náhradě kalcifikované aortální chlopně. Anest. intenziv. Med., 24, 2013, č. 5, s. 321–325.

Pokud používáte zkratky časopisů, je nutné dodržovat ČSN 01 01 96 Zkracování názvů časopisů a jiných periodik.

  • informace o lokaci elektronických dokumentů, odkaz na elektronickou monografii Vasanth, K., Ranganathan, P., Kulkarni, A. P., Sharma, K. S. Does cuff pressure monitoring reduce postoperative pharyngolaryngeal adverse events after LMA-ProSeal insertion? A parallel group randomised trial. [online] J. Anaest. 2014-03-09. Dostupný také z www: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00540-014-1811-0. ISSN 1438-8359.

Existuje-li verze tištěná a mimo ni je dokument dostupný také na internetu, uvedeme jako první tištěnou verzi a poté i aktuální dostupnost na internetu.

Metodická doporučení

V časopise jsou uveřejňována doporučení odborné společnosti jako Metodické listy, Pokyny a Doporučení ČSARIM, ČSIM, případně doporučení dalších odborných společností.

Dopisy redakci

Dopisy redakci – uvedené odkazem na článek, k němuž se dopis vztahuje a oslovením Vážená redakce.

Zprávy ze života odborné společnosti, informace výborů ČSARIM a ČSIM

Zprávy z kongresů ČSARIM, ČSIM a dalších významných odborných akcí obsahují vybrané souhrny volných sdělení a postery (neprochází recenzním řízením, jen jazykovou úpravou).

Obrazová dokumentace

Musí být původní a počet obrázků by měl odpovídat rozsahu práce.

Publikace nepůvodních obrázků je možná pouze po překreslení s uvedením poznámky: volně podle …. (jméno původního autora).

Elektronickou obrazovou dokumentaci (tj. grafy, pérovky, fotografie i barevné, výstupy z přístrojů) redakce přijímá pro přímé tiskárenské zpracování, a to ve formátech tif, eps a jpg, Pokud jsou obrázky ve formátu jpg, je třeba pro kvalitu reprodukce: ideální velikost obrázku/grafu je 8 cm šíře při rozlišení 300 dpi. Barevné obrázky lze zařadit v odůvodnitelných případech, nemá-li černobílý obrázek dostatečnou výpovědní hodnotu. Přičemž možná média jsou kromě elektronické verze i CD-ROM, DVd-ROM zaslaná poštou. Obrazová dokumentace musí být doplněna příslušnou legendou v textu.

Pozor: Obrázky zabudované do dokumentu WORD nebo dodané samostatně jako soubor WORD nejsou kvalitní (příliš malé rozlišení) a je lépe tento formát pro obrázky neužívat.

Názvy obrázkových souborů je třeba označit jménem autora a číslem obrázku (např. Novak 1). Názvy mohou být maximálně osmimístné.
Skenování barevných obrázků vyžaduje velmi dobré rozlišení. V komplikovaných případech lze autorům vyjednat kontakt přímo s tiskárnou.

Další doporučení

Na konci práce nebo na samostatném listě je třeba uvést:

  • Zda práce již byla či nebyla publikována v jiném časopise. Jestliže ano, je třeba připojit souhlas k publikaci od nakladatele a autorů. Pokud byla práce prezentována formou přednášky, je třeba to uvést formou odkazu (např. poznámka pod čarou).
  • Uvést podíl účasti jednotlivých spoluautorů a jejich souhlas.
  • Doporučuje se zmínit vyloučení konfliktu zájmů.

V pravé polovině posledního listu práce je třeba uvést soukromou adresu autora/ů, e-mailové spojení, telefon nebo fax pro usnadnění recenzního řízení.
Všechny zaslané práce jsou recenzovány.

Po přijetí práce bude autorům zaslána autorská smlouva.

Korektury

Provádějí se podle korektorských značek, které jsou uvedeny na:

http://www.typo.cz/wp-content/uploads/2009/09/korektorske-znacky.pdf.

Korektury vracejte podle pokynů redaktora. Pokud nebude korektura zaslána včas, vyhrazuje si redakce právo provést korekturu sama.

Praktická doporučení

Nejčastější chyby

Obecně

  • Nedodržování obvyklých zásad struktury jednotlivých formátů prací.
  • Nadměrná délka textu.
  • Používání vágních, slangových a nedostatečně definovaných pojmů.
  • Rozvláčnost textu bez jasné a logické struktury.

Název práce

  • Nereflektuje obsah práce či studie.
  • Obsahuje zkratky a slangové výrazy.

Úvod

  • Neobsahuje zdůvodnění, proč byla práce provedena/sepsána.
  • Neobsahuje cíl práce.
  • Neobsahuje hypotézu.
  • Je zdlouhavý a zabíhá do nepodstatných detailů.

Soubor a metody

  • Popis metody neumožňuje opakování studie, tj. není přesně popsán.
  • Obsahuje metody, které nejsou v práci dále zmíněny.
  • Neobsahuje popis metod, které jsou dále uváděny v části Výsledky.
  • Nedostatečný popis zvolených statistických metod.

Výsledky

  • Nekompletní s ohledem na popsané metody.
  • Dublování výsledků v textu i tabulkách.
  • Prezentované výsledky jsou diskutovány.

Diskuse

  • Chybí logické členění a obvyklá struktura diskuse.
  • Nevysvětluje hlavní nálezy práce.
  • Neuvádí omezení a limity studie a použitých metod.
  • Uvádí údaje, které nemají přímý vztah k interpretaci výsledků.
  • Nedostatečně porovnává výsledky s jinými pracemi.
  • Nedostatečně vystihuje (obvykle nadhodnocuje) přínos získaných výsledků.

Závěr

  • Opakuje již předchozí text.
  • Formuluje závěry, které neodpovídají získaným výsledkům.
  • Obsahuje údaje, které nemají vztah k účelu závěru.

Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 6

2014 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#