#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Levobupivakain – dávkování v anestezii dětí


Levobupivacaine – Dosing Scheme in Paediatric Anaesthesia

Regional anaesthesia is increasingly used in combined anaesthesia and for continuous postoperative analgesia. Next tobupivacaine, its levorotatory enantiomer – levobupivacaine – has been recently used more frequently. The efficacy of thisnew local anaesthetic drug is comparable with that of bupivacaine, however, its neurotoxicity and cardiotoxicity aresignificantly lower. Therefore, levobupivacaine seems to be a suitable anaesthetic drug for newborn babies and smallchildren in which, in case of inaccurate administration, the risk of fatal complication is quite high. In the article we presenta survey of dosage of levobupivacaine for paediatric patients. These data have only been sporadically reported so far.Drawn-up survey of dosage of levobupivacaine has been based on evaluation of data available in literature and our ownexperience. Maximum single dose for caudal and lumbar block is 2 mg/kg and 1.25 mg/kg for thoracic block.The continuousregimen dosage is based on the following scheme: 0.2 mg/kg/hour for newborns and 0.3–0.4 mg/kg/hour for older children.The citied authors differ slightly in doses and concentrations of the local anaesthetic used for the respective levels of accessinto the epidural space. The opinion prevails that administration of levobupivacaine to children of all age categories is basedon approved indications for bupivacaine.

Key words:
regional anaesthesia of children – levobupivacaine – cardiotoxicity – neurotoxicity – dosage of levobupivacainein children


Autoři: V. Mixa
Působiště autorů: Klinika anesteziologie a resuscitace, UK, 2. LF a IPVZ, FN Motol, Praha, přednosta doc. MUDr. K. Cvachovec, CSc.
Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., , 2003, č. 6, s. 259-261
Kategorie: Články

Souhrn

Regionální znecitlivění se v anestezii dětí používá v podobě kombinované anestezie a kontinuální pooperační analgezie.Vedle bupivakainu se užívá jeho levotočivý enantiomer – levobupivakain. Účinek tohoto nového lokálního anestetika jesrovnatelný s bupivakainem; neurotoxicita a kardiotoxicita je výrazně nižší. To činí levobupivakain anestetikem vhodnýmzejména pro novorozence a malé děti, u nichž je při chybné aplikaci nebezpečí vzniku fatální komplikace nejvyšší. V článkupředkládáme přehled dávkování levobupivakainu dětem.Vyhodnocením dostupných údajů i vlastních zkušeností jsme sestavili přehled dávkování levobupivakainu. Základnímúdajem je maximální dávka 2 mg/kg pro jednorázovou kaudální a lumbální blokádu a 1,25 mg/kg pro hrudní blok.Kontinuálnídávkování vychází ze schématu 0,2 mg/kg/hod pro novorozence a 0,3–0,4 mg/kg/hod pro větší děti. Citovaní autoři se mírněliší v dávkách a v použité koncentraci lokálního anestetika pro jednotlivé přístupy do epidurálního prostoru. Shodují sev názoru, že podávání levobupivakainu dětem všech věkových kategorií vychází z osvědčených postupů pro bupivakain.

Klíčová slova:
regionální anestezie dětí – levobupivakain – kardiotoxicita – neurotoxicita – dávkování levobupivakainu u dětí

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína


2003 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#