#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti léčby nespavosti

2. 11. 2018

Při potížích se spánkem se na prvním místě doporučuje úprava spánkového režimu a odstranění stresu a zdravotních či lékových příčin nespavosti. Pokud potíže stále přetrvávají, přistupuje se k možnostem shrnutým v následujícím článku.

Kognitivně-behaviorální terapie

Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) zaměřená na nespavost (insomnii) pomáhá kontrolovat nebo odstranit negativní myšlenky, které člověku brání usnout, a ideálně by měla být při insomnii doporučena jako první volba. Zpravidla jsou výsledky KBT srovnatelné nebo lepší než použití medikace.

  • Kognitivní část KBT zahrnuje metody, jak poznat a změnit postoje, které negativně ovlivňují schopnost usnout.
  • Behaviorální část pomáhá vytvořit správně spánkovou hygienu. Patří sem kontrola stimulů, spánková restrikce, relaxační techniky nebo terapie světlem.

Léčiva vázaná na lékařský předpis

Tzv. hypnotika mohou jednak pomoci usnout, jednak zabránit nočnímu buzení. V současnosti máme k dispozici více lékových skupin, nicméně většinu z těchto preparátů se nedoporučuje užívat dlouhodobě. Řadíme sem:

  • Benzodiazepiny (diazepam, oxazepam, midazolam, alprazolam, …)

Jejich nevýhodou je vznik návyku, potlačování REM fáze spánku a možný útlum přetrvávající přes den. Nevhodné jsou zejména pro starší osoby.

  • Z-hypnotika (zolpidem, zopiklon)

Mají relativně rychlý nástup, nenarušují spánkovou architekturu a riziko vzniku tolerance je nižší. Zopiklon bývá o něco hůře snášen, a to i kvůli hořké chuti.

  • Chronobiotika (melatonin, agomelatin)

Vhodné především na úpravu cirkadiánních rytmů (starší osoby nebo jet lag). Agomelatin má antidepresivní účinky a je u něj nutná opatrnost kvůli hepatotoxicitě.

  • Další (trazodon, mirtazapin)

Dle dávkování mají i antidepresivní účinek a hodí se pro dlouhodobější užívání.

Volně prodejné přípravky na spaní

Z léčiv lze použít například guajfenesin, který má slabší relaxační účinky, a může tak pomoci navodit spánek. Tlumivě působí i starší generace antihistaminik, např. moxastin, případně promethazin a bisulepin, které jsou však vázány lékařským předpisem.

Rostlinné čaje a tablety, jež pomáhají zklidnit se a usnout, obsahují nejčastěji kozlík (Valeriana off.), meduňku (Melissa off.), chmel (Humulus lupulus), mučenku (Passiflora incarnata) nebo levanduli (Lavandula angustifolia).

Alternativy

Odpůrci tablet nebo čajů mohou vyzkoušet akupunkturu, jógu, meditaci nebo taj-či. Většina z těchto metod však spíše podporuje dlouhodobou vnitřní vyrovnanost a jejich účinek není okamžitý.

(mir)

Zdroj: Insomnia: Diagnosis and Treatment. Mayo Clinic, 2016 Oct 15. Dostupné na: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/diagnosis-treatment/drc-20355173



Štítky
Geriatrie a gerontologie Neurologie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#