#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva z konference: klíšťová encefalitida je stále podceňovaným rizikem

14. 5. 2019

Riziko nákazy klíšťovou encefalitidou (KE) je stále podceňované v Evropě i na celém světě.

Riziko nákazy klíšťovou encefalitidou (KE) je stále podceňované v Evropě i na celém světě. Proto také 14. konference Mezinárodní vědecké pracovní skupiny zabývající se KE, která sdružuje neurology, praktické lékaře, odborníky na cestovní medicínu, virology, pediatry i epidemiology, měla tentokrát podtitul: „Klíšťová encefalitida: podceňované riziko… i dnes“.

Epidemiologická situace

Jedna z důležitých přednášek konference shrnovala epidemiologickou situaci KE v Evropě a seznámila posluchače s nejdůležitějšími vývojovými trendy v posledních 20 letech. Mezi lety 1991 a 2010 bylo v Evropě a Rusku nahlášeno 169 292 případů KE, z toho 35 % (58 451) bylo pouze v Evropě, což představuje průměrný počet 2 923 případů KE za rok. Dynamika výskytu KE se výrazně liší mezi jednotlivými zeměmi a také se mění z roku na rok. Výrazná fluktuace počtu případů KE přitom stále postrádá dostatečné vysvětlení.

Pokud porovnáme celkový počet případů KE v Evropě v letech 1991 až 2000 a v letech 2001 až 2010, není patrný žádný výrazný rozdíl. To se však výrazně změní při pohledu na situaci v jednotlivých zemích. Zatímco v pobaltských státech (Litva, Lotyšsko, Estonsko) je patrný pokles počtu případů o 65 %, ve čtyřech středoevropských zemích (Česká republika, Německo, Švýcarsko a Polsko) došlo naopak k nárůstu o 144 % a ve Skandinávii (Švédsko, Norsko, Finsko) rovněž k nárůstu o 99 %. V posledních třech letech se také objevily nové oblasti s vysokým rizikem nákazy KE v Rakousku, Německu, na Slovensku, ve Švýcarsku, Finsku a Rusku.

Témata konference

Kromě epidemiologické situace byla na konferenci diskutována také další témata, mezi jinými i kazuistika dvou holandských cestovatelů, snahy o zvýšení proočkovanosti proti KE v České republice nebo problematika KE u psů. Základním poselstvím konference bylo však přesvědčení, že riziko KE je stále podceňováno: mimo jiné u návštěvníků endemických oblastí a také v některých částech Evropy, kde navzdory absenci klinických případů hovoří sérologické studie o značném výskytu KE.

(vek)

Zdroj: Kunze U. Tick-borne encephalitis (TBE): An underestimated risk…still: Report of the 14th Annual Meeting of the International Scientific Working Group on Tick-Borne Encephalitis (ISW-TBE). Ticks, Tick Borne Dis. 2012 Jun; 3 (3): 197–201.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#