#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zdraví na talíři aneb Na cukrovku s rozumem

2. 6. 2015

Někteří diabetici mají dojem, že pro zdravé stravování stačí jen omezit cukry. To je ovšem málo. Poradíme, z čeho vařit a jak si jídlo rozvrhnout v průběhu dne. A věřte, že nic těžkého to není.

Pokud trpíte cukrovkou 2. typu, všechny snahy o zvládnutí nemoci směřují k jedinému cíli: udržet správnou hladinu krevního cukru. Inzulin a jiné léky pomáhají s jejím snižováním, jídlo ji naopak zvyšuje. Obojí je potřeba, protože jak přebytek cukru (hyperglykémie), tak jeho nedostatek (hypoglykémie) znamenají pro tělo závažné riziko.

Konzumace bez obav 

Ne všechny potraviny se ale chovají stejně. Některé živiny se tráví pomaleji a uvolňují cukr do krve postupně, zatímco jiné vyvolají jeho prudké zvýšení následované dramatickým snížením. Důležité je kromě cukrů hledět také na tuky, protože obezita a zvýšený cholesterol jdou s cukrovkou a s jejími komplikacemi ruku v ruce. Třetím důležitým parametrem je dostatek vlákniny. Co tedy jíst především?

  • Celozrnné produkty,
  • ovoce a zeleninu,
  • libové maso, hlavně kuřecí a rybí,
  • nízkotučné mléčné výrobky,
  • luštěniny (fazole, čočka, hrách).

Doporučujeme omezit!

  • Tučné maso, uzeniny, játra,
  • plnotučné mléčné výrobky,
  • máslo,
  • vaječné žloutky,
  • sušenky, čokoládu,
  • dorty a zákusky.

Naučte se správně plánovat

Bohužel ani vyhýbání se nevhodným potravinám není vše. Zásadní je také rozdělení stravy v průběhu dne. Diabetik by nikdy neměl hladovět, ani své tělo zatěžovat přejídáním. Každé jeho jídlo by mělo být vyvážené a rozmanité. Dodržování těchto zásad se neobejde bez plánování. A to s dostatečným předstihem – tedy ještě předtím, než jdete nakoupit. Diabetici ve spolupráci s lékaři a výživovými poradci již dali dohromady řadu postupů, jak si sestavení jídelníčku ulehčit. Když se zeptáte odborníka či zapátráte na internetu, jistě naleznete mnoho informací. Příkladem, jak na to, může být:

  • Diabetická pyramida. Skupiny potravin s podobnou výživovou hodnotou tvoří patra pyramidy. Nejnižší a největší patro je vyhrazené zelenině, špičku pyramidy naopak tvoří nežádoucí potraviny. Při sestavování jídla si z každého patra vyberete jednu možnost – například polovina kukuřičného klasu nebo třetina hrnku těstovin vydají za jednu dávku karbohydrátů (cukrů).
  • Talířová metoda. Stačí zběžný pohled a poznáte, jestli je váš oběd správně sestavený. Polovinu talíře by měla tvořit lehká zelenina (ne příliš škrobová), čtvrtinu proteiny (maso, mléčné výrobky) a druhou čtvrtinu příloha (pečivo, rýže apod.).
  • Počítání uhlovodíků. Obsahují je přílohy, pečivo, ale i zelenina. Uhlovodíky (karbohydráty) se při trávení štěpí na glukózu, krevní cukr. Je proto důležité přijímat je pravidelně a každý den ve stejném množství. Když se naučíte, co hledat na etiketách potravin, snadno si tuto metodu osvojíte.
  • Glykemický index. Tento přesnější, ale složitější přístup bere v úvahu, jak rychlý a prudký vzestup krevního cukru potravina způsobí. Obecně jsou vhodnější potraviny s nízkým indexem (celozrnné pečivo a rýže, cereálie) než ty s vysokým (světlé pečivo, bílá rýže, těstoviny). Glykemický index však není vším, protože nízký ho mají také tučná jídla.

Slovo dieta má většina z nás spojené s hladověním a omezeními. U cukrovky tomu tak ale není. Jíst můžete, ba dokonce musíte, často, vydatně a zdravě. Diabetická dieta tak představuje ideální výživový plán nejen pro cukrovkáře, ale téměř pro všechny.

(luko)

Zdroje:
www.nlm.nih.gov
www.mayoclinic.org
www.diabetes.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#