#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vztah atopie a reaktivity na tuberkulin

14. 5. 2019

Alergie jsou ve vyspělých zemích velmi časté. Někde postihují až 40 % obyvatelstva. Příčina známa přesně není, hledají se různá vysvětlení. Jedním z vlivů, které pomáhají dotvářet vyvíjející se imunitní systém, je kontakt s mikroby a jejich produkty.

Alergie jsou ve vyspělých zemích velmi časté. Někde postihují až 40 % obyvatelstva. Příčina známa přesně není, hledají se různá vysvětlení. Jedním z vlivů, které pomáhají dotvářet vyvíjející se imunitní systém, je kontakt s mikroby a jejich produkty. Uměle a cíleně k takovému kontaktu dochází při očkování.

BCG vakcína vyvolává silnou imunitní odpověď Th1 lymfocytů, což je reaktivita opačná než alergická, při které se aktivují Th2 lymfocyty. Některé studie již v minulosti upozornily na ochranný vliv BCG vakcinace proti atopii. Tchajwanští lékaři proto zkoumali u šestiletých dětí vztah pozitivní tuberkulinové reakce a atopie.

Celkem 530 dětem, které byly všechny v novorozeneckém věku očkovány BCG vakcínou, byly v šesti letech provedeny tuberkulinové testy Mantoux II podáním dvou jednotek tuberkulinu. Reakce byla odečtena za 72 hodin. Test byl pozitivní u 32,1 % dětí. Všem dětem byl také proveden stejný test s kandidovým senzitinem.

Všechny děti byly rovněž vyšetřeny alergologicky. Byly jim provedeny laboratorní testy k průkazu alergie, tj. stanovení IgE protilátek proti nejčastějším alergenům na Tchaj-wanu – roztočům, švábům, psímu antigenu a směsi pylů. Za klinické známky alergie, které byly zjišťovány cílenými dotazy, byla považována přítomnost astmatu, alergické rýmy nebo atopické dermatitidy.

Mezi pozitivitou tuberkulinového testu a perzistující alergickou rýmou a atopickou dermatitidou byla nalezena negativní korelace. Mezi alergií kdykoliv během života a reaktivitou v tuberkulinovém testu žádná vazba prokázána nebyla. U astmatu jak perzistujícího, tak přítomného přechodně kdykoliv během života, tento vztah také potvrzen nebyl. Korelace s hodnotou koncentrace alergických protilátek nebyla zjištěna. U reakce na kandidový senzitin nebyla nalezena žádná souvislost s alergiemi nebo výší specifických IgE protilátek.

Studií, které se zabývaly vztahem tuberkulinové reaktivity nebo očkování proti tuberkulóze a alergie, je několik a jejich výsledky nejsou jednoznačné, což lze vysvětlit rozdílnou definicí atopie i pozitivity tuberkulinového testu. V této tchajwanské studii bylo prokázáno, že pozitivita testu v šesti letech negativně koreluje s perzistující atopickou dermatitidou a alergickou rýmou.

V některých předcházejících studiích bylo dokazováno, že prevencí alergie je již samotné očkování BCG vakcínou, to by však v naší zemi, kde dosud probíhá plošné očkování všech novorozenců, musel být výskyt alergie mizivý.

(van)

Zdroj: Kuo, HC, et al.: Correlation between atopy and tuberculin/Candida skin test reactivity in a bacillus Calmette-Guérin–vaccinated kohort. Allergy 2010; publikováno on-line před tiskem dne 17. června 2010. DOI:10.1111/j.1398-9995.2010.02427.x



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#