#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vyšetření calprotectinu může nahradit kolonoskopii

15. 5. 2019

Bílkovina calprotectin se nachází v krvi a stolici zdravých lidí i u pacientů s nespecifickými střevními záněty.

Bílkovina calprotectin se nachází v krvi a stolici zdravých lidí i u pacientů s nespecifickými střevními záněty. Pokud je aktivita střevního zánětu vysoká, zvyšuje se i koncentrace calprotectinu, a lze ji proto využít jako ukazatele stavu onemocnění, aniž by bylo nutné podstupovat zatěžující kolonoskopické vyšetření.

Jak probíhá vyšetření calprotectinu?

Jednoduchým vyšetřením je možné stanovit koncentraci calprotectinu ve stolici. K vyšetření je potřeba minimální množství vzorku, které pacient odebírá sám pomocí speciální sady. Dříve bylo možné provádět vyšetření vzorků pouze v biochemických laboratořích a výsledky testu pacient a jeho lékař obdrželi s určitým zpožděním.

Od 1. června tohoto roku však mají vybraní lékaři pečující o pacienty s nespecifickými střevními záněty přístroj nutný ke stanovení calprotectinu již přímo ve své ordinaci. Test samotný je velmi rychlý, jeho výsledky mohou být známé okamžitě a sloužit tak jako podklad k rozhodování o další léčbě nebo monitorování onemocnění.

Co můžeme zjistit vyšetřením calprotectinu?

Calprotectin je bílkovina běžně uvolňovaná do střeva a do krve buňkami imunitního systému. I když určité množství calprotectinu najdeme běžně u všech zdravých lidí, jeho koncentrace se prudce zvyšuje právě v případě nespecifických střevních zánětů. Pomocí měření koncentrace calprotectinu ve stolici je možné:

  • pravidelně sledovat pacienty s nespecifickými střevními záněty bez nutnosti kolonoskopií,
  • stanovit aktivitu zánětu, aniž by bylo nutné provádět kolonoskopii s biopsií střevní sliznice,
  • stanovit riziko relapsu onemocnění (obnovení aktivity onemocnění po určitém klidovém období),
  • detekovat pouchitis (zánět v uměle vytvořeném úseku střeva).

Zvláště u dětských pacientů má význam snížení počtu provedených kolonoskopií. Kolonoskopii je možné provést jen tehdy, pokud výsledky vyšetření calprotectinu signalizují zvýšení aktivity zánětu ve střevě.

(vek)



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#