#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trápí vás kromě cukrovky i nadváha? Známe léky, které pomohou!

29. 9. 2015

Vejít se do loni koupených kalhot, cítit se zase dobře v plavkách, zkrátka zhubnout. Pro mnoho lidí úkol nejvyšší priority. Ovšem pro osoby trpící diabetem II. typu je získání a udržení optimální hmotnosti obzvláště důležité kvůli jejich zdraví.

Shazování nadbytečných kil nebývá lehké, ale rozhodně je prospěšné. Jedna ze studií tvrdí, že čím déle má člověk vysoký body mass index, tedy trpí nadváhou až obezitou, tím vyšší je pravděpodobnost, že se u něho vyvine cukrovka II. typu. Ovšem i samotným diabetikům II. typu přináší hubnutí obrovský užitek. Ptáte se, jak na to? Odborníci tvrdí, že správný způsob, jak se zbavit nadváhy, je zahrnout do svého léčebného plánu zdravou výživu. Ale pomoci mohou i některé drobné vychytávky.

Udržte chutě na uzdě!

  • Pokaždé, když se pouštíte do jídla, zhodnoťte, které jeho části mají vyšší a které nižší energetickou hodnotu. Začněte těmi lehčími.
  • Nelijte si dresink přímo na salát. Když si ho dáte do mističky vedle talíře a před každým soustem si do něj namočíte vidličku, sníte ho méně, aniž byste to poznali na chuti.
  • Zaměstnejte ruce. Naučte se plést, tvořit z papíru nebo luštit různé druhy křížovek, odvedete tak pozornost od jídla.
  • Noste s sebou stále kartáček a pastu. Když na vás přijdou chutě, vyčistěte si zuby. Opravdu to pomáhá.
  • Na večírky choďte o něco později, když už jsou nejlepší dobroty snědené.

Pomocníci při hubnutí

Novější antidiabetika, jejich kombinace a několik připravovaných léčiv mohou usnadnit boj s váhou, snížit riziko hypoglykémie a vylepšit výsledky glykémie měřené po jídle. Jak fungují?

  • Inhibitory DPP-4 (gliptiny, např. linagliptin). Blokují odbourávání skupiny hormonů, které se jmenují inkretiny, čímž prodlužují jejich působení. Výsledkem je lepší vylučování inzulinu při jídle, pokles hladiny jeho protichůdného hormonu glukagonu, zpomalení trávení a menší chuť k jídlu. To vše dohromady snižuje glykémii.
  • Inkretinová mimetika (např. exenatid). Napodobují funkci hlavního zástupce zmíněné skupiny hormonů, tedy inkretinu, a rovněž vyvolávají výše popsaný účinek. U této skupiny léků je příznivý vliv na hubnutí vědecky prokázán.
  • Amylinová analoga (pramlintid, zatím nebyl registrován v ČR). Kopírují účinek přirozeného hormonu amylinu. Ve zdravém těle je produkován spolu s inzulinem, ale v daleko menším množství. Brání uvolňování glukagonu, který účinkuje opačně než inzulin. Dále zpomaluje trávení a snižuje chuť k jídlu. I u této skupiny je prokázáno, že pomáhá se snižováním hmotnosti.
  • Inhibitory SGLT-2 (glifloziny, např. empagliflozin). Tyto nové léky způsobují, že glukóza, která je v ledvinách přefiltrována do moči, se nemůže vstřebat zpět. Odejde močí, což znamená kalorickou ztrátu.
  • Akarbóza. Pokud tvoří značnou část vaší stravy složité sacharidy (škroby), které jsou obsaženy v bramborách, obilninách apod., může pro vás mít určitý význam i akarbóza. Ale v běžné populaci výrazný efekt prokázán nebyl.

(pez)

Zdroje:
http://www.diabeticlivingonline.com
http://www.diabetes.co.uk
http://www.everydayhealth.com
Nakhaee A., Sanjari M. Evaluation of effect of acarbose consumption on weight losing in non-diabetic overweight or obese patients in Kerman. Journal of Research in Medical Sciences : The Official Journal of Isfahan University of Medical Sciences. 2013; 18 (5): 391–394.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#