#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stabilizace cukrovky aneb Přibírám po inzulinu! Je to normální?

14. 3. 2016

Nárůst váhy po započetí aplikace inzulinu je naprosto běžný. Přesně toto by svým klientům měli mimo jiné sdělovat diabetologové. Takto informovaný pacient pak lépe zvládne případné hmotnostní výkyvy a nebude mít sklony k tomu, omezovat kvůli hubnutí množství inzulinu.

Kdy jde váha dolů

Neléčený nebo špatně kompenzovaný diabetes způsobuje výrazné hubnutí. Buňky totiž nejsou schopny přijímat glukózu, která se nachází v krevním řečišti. Buď schází klíč ke vstupu do buněk, kterým je inzulin (u diabetu I. typu), nebo je porouchaný zámek, takže tento klíč nefunguje (u diabetu II. typu). Hladina glukózy tedy stále stoupá, zatímco buňky trpí hladem. Když její hladina přesáhne tzv. ledvinný práh, začne se vylučovat močí. S sebou odnáší také vodu, kterou na sebe váže. To může mít za následek další pokles tělesné hmotnosti, takže si můžete opět myslet, že jste zhubli.

Kila v pohybu   

  • Když se aplikací inzulinu dostane cukrovka pod kontrolu, tělo se znovu hydratuje a hmotnost tak může rychle „vyskočit“.
  • Zároveň začne glukóza znovu proudit do buněk a obnovuje se normální metabolismus. Glukóza v buňkách je zužitkována buď k výrobě energie, nebo k vytváření energetických zásob. U člověka jde o glykogen (živočišný škrob v játrech a svalech) a tuk. To může vést opět k nabírání váhy.
  • Navíc máte-li dlouhodobě hlad, a přesto hubnete, může dojít též k tomu, že si navyknete hodně jíst, tedy přijímat více energie, než spotřebujete. Ve chvíli, kdy se váš metabolismus normalizuje, se i toto projeví nárůstem kil. 

Dávky nesnižovat!

Někteří lidé dávají přibírání na váze za vinu inzulinu jako léčivu, považují to za jeho nežádoucí účinek. Ve snaze omezit hmotnostní vzestup pak svévolně snižují jeho dávky. Toto jednání má dokonce očekávaný výsledek: během několika dnů viditelně zhubnou, protože glukóza opět přestane vstupovat do buněk a je vylučována spolu s vodou. Je to však velmi nešťastné řešení. Udržování vysoké glykémie vede k těžkým komplikacím, které mohou být nezvratné.

V ideálním případě by měli být pacienti na možné potíže s váhou upozorněni ještě před začátkem léčby. Také by měli vědět, jak se chovat, aby přírůstek kil nebyl zbytečně velký. Lehká hodnotná strava a dostatek pohybu jsou to správné řešení. A to nejen k udržení váhy, ale především k dlouhodobé kvalitní kompenzaci diabetu.

(pez)

Zdroj: http://www.joslin.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#