#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Spíte špatně kvůli nucení na močení? Pak pozor na úrazy!

15. 5. 2019

Zejména starší lidé mívají problém s častějším probouzením se během noci. Přestože bývá přerušovaný spánek ve vyšším věku obvykle chápán jako něco normálního, v řadě případů lze příčiny nočního bdění léčit. Zejména pokud je na vině nykturie.

Mnoho jedinců trpících nykturií nevnímá opakované noční návštěvy toalety jako problém. Podle odborníků ale může být tato potíž spojena s nemalými zdravotními komplikacemi. Každodenní narušování spánku mívá za následek:

  • pocity snížené vitality,
  • zvýšenou náchylnost k některým chorobám,
  • potíže s udržením pozornosti i zapamatování si nových informací během dne,
  • rozvoj deprese,
  • zvýšení rizika pádů a jiných poranění.

Úrazy z nepozornosti

Pád, ke kterému dojde v důsledku rozespalosti, může mít závažné důsledky zejména pro seniory. Ti totiž často trpí osteoporózou, která vede k oslabení kostí. Na první pohled méně závažné upadnutí tak může skončit zlomeninou krčku stehenní kosti s nutností pobytu v nemocnici. Dlouhodobé omezení hybnosti pak může vyústit v těžký zápal plic či vznik žilní trombózy s následnou plicní embolií. Obě tyto zdravotní komplikace bývají pro staršího oslabeného člověka bohužel fatální.

Ospalý řidič

Senioři však nejsou jedinou skupinou, kterou nykturie ohrožuje na zdraví. I pro aktivního jedince ve středním věku představuje denní ospalost a nepozornost spojená s nočními cestami na toaletu nebezpečí. Řeč je zejména o vyšším riziku dopravních nehod či vážných pracovních úrazů.

Je prokázáno, že nykturie snižuje kvalitu života. Mimo to ale představuje reálné ohrožení pro tělesné i duševní zdraví postiženého. Proto bychom tento problém neměli podceňovat a už vůbec ho nechápat jako něco, co je normální. Pokud nykturií trpíte také vy, neváhejte se obrátit na svého lékaře.

(veri)

Zdroj:
www.europeanurology.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#