#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S Crohnovou chorobou se dá sportovat – i vrcholově

15. 5. 2019

Diagnóza Crohnovy choroby se může zdát zdánlivě nepřekonatelnou překážkou pro všechny jak amatérské, tak i profesionální sportovce. Přitom ale právě sport může pomoci zmírnit psychické i fyzické obtíže této choroby.

Diagnóza Crohnovy choroby se může zdát zdánlivě nepřekonatelnou překážkou pro všechny jak amatérské, tak i profesionální sportovce. Přitom ale právě sport může pomoci zmírnit psychické i fyzické obtíže této choroby.

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění zažívacího traktu. Člověk při něm trpí bolestmi břicha, průjmy a ztrátou hmotnosti. A právě to sportovce omezuje. Přesto se ale mezi profesionálními sportovci našli tací, kteří se této nemoci postavili čelem a jejich vášeň pro sport překonala všechna omezení spojená s touto nemocí. Mezi nejznámější patří triatlonista a účastník havajského Ironmana Jonathan Caron nebo hokejisté z kanadsko-americké NHL Theo Fleury a Kevin Dineen. Hlavně Fleury byl ve své době poměrně známou postavou, protože se dokázal prosadit navzdory jak Crohnově chorobě, tak i na profesionální hokej poměrně malé postavě.

Sport podporují i odborníci

Pak potvrdil doktor Brian Bressler, jeden z předních gastroenterologů v kanadském Vancouveru, dnešní medicína je na takové úrovni, že pacienti s Crohnovou chorobou by neměli být omezeni v žádném sportu. Přesto by si ale takovíto sportovci měli hlídat hlavně pitný režim. Crohnova choroba totiž může snížit schopnost těla přijímat dostatek živin a tím narušit rovnováhu tekutin a elektrolytů.

Dr. Bressler také zdůrazňuje, že stejně jako všichni pacienti i sportovci by měli co nejvíce mluvit se svým lékařem o novinkách, které jim mohou usnadnit život s touto chorobou. Sem patří například biologická léčba nebo možnost vlastní aplikace injekcí. To vše může být velkou výhodou a úlevou pro pacienty s aktivním životním stylem. Zejména pak pro profesionální sportovce, kteří musí cestovat na soutěže na národní i mezinárodní úrovni.

Účinek i na psychiku

Pokud se úspěšný sportovec musí kvůli nemoci nebo zranění vzdát svého sportu, má to většinou negativní dopad na jeho psychiku. Díky novým léčebným postupům, které umožňují sportovat i s Crohnovou chorobou, se ale sportovec své „drogy“ vzdát nemusí. Sport pak pomáhá snižovat stres, uvolňují se při něm endorfiny (hormony štěstí) a tím se zlepšuje i dobrý pocit sportovce.

(kam)

Zdroj:



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#