#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina močového měchýře v Saúdské Arábii

15. 5. 2019

Arabské zdravotnictví i přes obrovskou sumu každoročně investovaných prostředků a neustálý příliv odborníků ze Západu pořád zaostává za vyspělými zeměmi.

Arabské zdravotnictví i přes obrovskou sumu každoročně investovaných prostředků a neustálý příliv odborníků ze Západu pořád zaostává za vyspělými zeměmi. Příčinou je jak poměrně řídká síť zdravotnických zařízení na Arabském poloostrově, tak i zcela zřejmě zanedbávaná primární péče. Tyto nedostatky se projevují i v onkologii. Situaci na poli nádorů močového měchýře monitorovali ve své studii urologové z King Faisal Specialist Hospital and Research Center v Rijádu.

Autoři studie oslovili celkem 247 urologů, kterým byl zaslán dotazník s 19 otázkami, zaměřenými na diagnostické a léčebné postupy rakoviny močového měchýře a ledvin. Srovnávány byly jak standardní postupy, které jsou v tamějším zdravotnictví obvyklé, tak i překážky, které optimálnímu poskytování zdravotní péče brání. Výsledky byly velmi zajímavé.

Z 247 oslovených urologů jich vrátilo vyplněný dotazník pouze 86. Ročně diagnostikovalo 76 % urologů více než 10 případů rakoviny močového měchýře a 83 % použilo v diagnostice rigidní cystoskopii prováděnou v celkové anestezii. Dvaaosmdesát procent urologů uvedlo, že v uplynulém roce provedlo více než 10 resekcí nádorů močového měchýře, nicméně 90 % z nich provedlo méně než 5 cystektomií ročně.

Devětasedmdesát procent mělo ve svých nemocnicích k dispozici intravezikální terapii a většina z nich ji u vybraných pacientů po resekci měchýře i použila. Čtyřiatřicet procent urologů diagnostikuje ročně více než 10 případů karcinomu ledvin. Devětačtyřicet procent preferuje radikální nefrektomii v případě tumorových mas menších než 4 cm. U nádorů větších než 4 cm se pouze 9 % arabských urologů přiklánělo k laparoskopické nefrektomii, ačkoliv 77 % zúčastněných nemocnic je schopno laparoskopickou operaci provést.

Ze studie tedy jasně vyplynulo, že značná část urologů v Saúdské Arábii má poměrně značné mezery v zabezpečení standardní péče při léčbě urologických nádorů. Ke zlepšení této situace má pomoci nově vytvářený systém edukace, který urology seznámí s novými způsoby léčby.

(kam)

Zdroj:
Al-Othman K, Al-Hathal N. Pattern of management of urologic cancer in Saudi Arabia. Urol Ann. 2010(Jan);2(1):21-25.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#