#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pustulární kožní léze u biologické léčby

14. 5. 2019

Přesto, že se čas od času při použití biologické léčby objeví vedlejší účinky, benefity stále mnohonásobně převyšují rizika. Navíc se pole její působnosti stále rozšiřuje do dalších a dalších oborů medicíny.

Přesto, že se čas od času při použití biologické léčby objeví vedlejší účinky, benefity stále mnohonásobně převyšují rizika. Navíc se pole její působnosti stále rozšiřuje do dalších a dalších oborů medicíny. I ta nejlepší léčba není stoprocentně bez rizik. Je proto více než spravedlivé její případné vedlejší účinky nezatajovat. To ale nic nemění na faktu, že cílená léčba je velkou nadějí pro lidi s revmatoidní artritidou, roztroušenou sklerózou nebo třeba nespecifickými střevními záněty. Dva případy nežádoucích účinků v podobě kožních lézí po léčbě biologickou léčbou popsali nizozemští lékaři.

Kazuistika muže

Prvním pacientem byl 41letý muž, který dorazil k lékaři kvůli velkému rozsevu malých neštoviček na nohách. Pacient už od svých 16 let trpěl vážnou formou ankylozující spondylitidy a Crohnovou chorobou. Dlouhodobě byl léčen protizánětlivými léky a v poslední době i pomocí biologické léčby, konkrétně infliximabem. Kvůli těžkému rozšíření neštoviček i na ramena, ruce a plosky nohou však musela být léčba přerušena a nasazena kožní léčba speciální mastí. Mezitím se podařilo neštovičky pomocí laboratorního vyšetření a konzilia s kožním lékařem diagnostikovat jako těžkou lupénku. Po sedmi týdnech mohla být znovu terapie biologickou léčbou obnovena. Po jejím zahájení se pacientův stav výrazně zlepšil a kromě kožních lézí se přiměřené klinické odpovědi dočkala i Crohnova choroba.

Kazuistika ženy

Druhým pacientem byla 62letá žena, která se už více než deset let léčila s diagnózou erozivní revmatoidní artritidy. Do péče nizozemských lékařů byla přijata pro kožní abnormality na rukách a nohách a více než dvouměsíční horečnaté onemocnění. Během té doby se u ní jak na dlaních, tak i na ploskách nohou objevily malé neštovičky, navíc si stěžovala i na oteklé a bolestivé ruce a kolena. Také si stěžovala na ranní jedenapůlhodinovou ztuhlost a ztrátu 3 kg hmotnosti. Kožní léze se u ní objevily po páté infuzi infliximabu, přičemž předchozí medikace se obešla bez nežádoucích účinků. Stejně jako u předchozího pacienta i u ní byla potvrzena diagnóza lupénky, která byla následně léčená pomocí speciálních kožních mastí. Po měsíčním přerušení biologické léčby se tak mohlo v terapii pokračovat. Ta se už obešla bez jakýchkoliv komplikací.

(kam)

Zdroj:
Starmans-Kool M. J. et al.: Pustular skin lesions in patients treated with infliximab: report of two cases. Rheumatol Int. 2005 Sep; 25 (7): 550–2.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#