#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

První model vývoje testes ve tkáňové kultuře – pomoc při výzkumu rakoviny?

15. 5. 2019

Rakovina varlat ohrožuje především muže mezi dvaceti a třiceti lety věku. Onemocnění je velmi zhoubné, a pokud se na něj nepřijde včas, naděje na uzdravení je malá. V současné době se podařilo vytvořit model, který umožní zkoumat, jak se lidská varlata vyvíjejí během nitroděložní fáze života.

Rakovina varlat ohrožuje především muže mezi dvaceti a třiceti lety věku. Onemocnění je velmi zhoubné, a pokud se na něj nepřijde včas, naděje na uzdravení je malá. V současné době se podařilo vytvořit model, který umožní zkoumat, jak se lidská varlata vyvíjejí během nitroděložní fáze života. Informují o tom vědci z anglické Medical Research Council’s Human Reproductive Sciences Unit při univerzitě v Edinburghu v srpnovém vydání časopisu Human Reproduction today.

Nový vhled do nemoci

Sledování vývoje testikulární tkáně v embryonálním a fetálním období by podle vědců mělo pomoci blíže porozumět procesům, které vedou ke vzniku nádorového bujení testikulárních zárodečných buněk. Na modelu vývoje varlat bude mimo jiné možno zkoumat například vliv běžných faktorů životního prostředí, jako jsou různé chemické látky apod.

Rakovina u mladých, rakovina zárodečných buněk

Vedoucí vědeckého týmu prof. Richard Sharpe vysvětluje, že vývoj před narozením hraje důležitou roli v determinaci budoucího rizika vzniku různých nemocí postnatálně. Do této skupiny onemocnění spadají i nemoci mužských reprodukčních orgánů včetně rakoviny varlat. Podkladem této nemoci je podle dosavadních znalostí abnormální vývoj zárodečných buněk během období vývoje plodu. Není však známo, jak a proč k abnormálnímu vývoji dochází.

Model podrobně

Použití zvířecích modelů vývoje zárodečných buněk varlat není možné, jelikož se u nich nevyskytují vhodné typy buněk. I proto se vědcům podařilo získat povolení k použití tkáně varlat plodů potracených mezi 14. a 18. týdnem gestace. Dotčené ženy daly s odebráním tkáně souhlas a žádný potrat nevznikl v důsledku fetálních abnormalit.

Získaná testikulární tkáň byla vpravena do podkoží myší upravených imunologicky tak, aby nemohlo dojít k rejekci. Tato tkáň nepřežívá ve formě tkáňové kultury, takže není možné použít model in vitro. V myším podkoží se po dobu šesti týdnů buňky dále vyvíjely a přežívaly. Získaný model testikulární tkáně v myším podkoží tak lze podle vědců využít ke zmíněnému testování různých vlivů na vývoj zárodečných buněk varlat.

(zak)

Zdroj:
Hum. Reprod. (2010) 25 (10): 2405–2414; doi: 10.1093/humrep/deq183



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#