#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Princip získané odolnosti vůči klíšťatům odhalen

14. 5. 2019

Klíšťata, zejména zástupci rodu Ixodes, jsou ektoparazité, jež při sání lidské či zvířecí krve přenášejí různé druhy patogenních mikroorganismů. Ty jsou původci závažných onemocnění, jako jsou například lymeská borrelióza či klíšťová encefalitida.

Klíšťata, zejména zástupci rodu Ixodes, jsou ektoparazité, jež při sání lidské či zvířecí krve přenášejí různé druhy patogenních mikroorganismů. Ty jsou původci závažných onemocnění, jako jsou například lymeská borrelióza či klíšťová encefalitida. V poslední době se strategie boje s klíšťaty přesunula od vývoje nových antiparazitních látek k hledání přirozených imunitních mechanismů.

Některé druhy zvířat, zejména morčata, myši, králíci a hovězí dobytek, si na základě opakovaného kontaktu s klíšťaty ve svém přirozeném životním prostředí vytvořily proti těmto parazitům rezistenci. Princip této získané odolnosti však zůstává zatím nepochopen.

Buněčné a molekulární mechanismy zásadní pro získání rezistence proti klíštěti rodu Haemaphysalis longicornis u myší studovali japonští vědci ve své nové studii. Zjistili, že důležitou roli pro rozvoj této imunitní reakce hrají nikoliv mastocyty, ale bazofily. Zároveň potvrdili domněnku, že k jejich zvýšené produkci dochází až po opakovaném kontaktu s klíštětem. Stěžejní roli hrají IgFc receptory na povrchu bazofilů. Aby demonstrovali nezastupitelnost bazofilů v této reakci, podali myším, jež se s klíštětem již setkaly, humánní diphteria toxin. Ten zapříčinil selektivní ablaci bazofilů. Myši po provedené ablaci o získanou imunitu přišly.

Závěrem této studie je tedy fakt, že bazofily hrají nezastupitelnou a esenciální roli u protilátkami mediované získané odolnosti vůči klíšťatům. To může významně přispět k vyšší kontrole onemocnění přenášených klíšťaty.

(msd)

Zdroj: Takeshi Wada, Kenji Ishiwata, Haruhiko Koseki, Tomoyuki Ishikura, Tsukasa Ugajin, Naotsugu Ohnuma, Kazushige Obata, Ryosuke Ishikawa, Soichiro Yoshikawa, Kaori Mukai, Yohei Kawano, Yoshiyuki Minegishi, Hiroo Yokozeki, Naohiro Watanabe, Hajime Karasuyama. Selective ablation of basophils in mice reveals their nonredundat role in acquired immunity against tick. J Clin Invest. 2010; 120 (8): 2867–2875; doi: 10.1172/JCI42680.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#