#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Při hepatitidě C je v těle nižší hladina lipidů

15. 5. 2019

Poslední dobou se objevují zprávy o vlivu viru hepatitidy typu C na sérové lipidové spektrum. Otázku v podstatě vyřešili vědci z Tchaj-wanu.

Poslední dobou se objevují zprávy o vlivu viru hepatitidy typu C na sérové lipidové spektrum. Otázku v podstatě vyřešili vědci z Tchaj-wanu, když na respekt budícím souboru 11 tisíc obyvatel prokázali, že cholesterol a triacylglyceroly jsou u osob s hepatitidou statisticky významně nižší než v obecné populaci.

Změny metabolismu u hepatitidy C

Je známo, že kromě jaterního postižení způsobuje infekce virem hepatitidy C i choroby štítné žlázy, hematologická onemocnění a některé poruchy imunity. Objevují se studie o vlivu infekce virem hepatitidy C na vznik inzulinové rezistence. Vědci se proto začali věnovat i studiu lipidového metabolismu u nakažených osob.

Jedenáct tisíc zkoumaných osob

Ve velkém souboru čítajícím více než 11 tisíc zkoumaných osob bylo 6 % séropozitivních pacientů s přítomností protilátek proti hepatitidě C.

Hepatitida C jako protektivní faktor před zvýšenou hladinou sérových lipidů

Svoje místo mezi faktory asociovanými se zvýšenou hladinou cholesterolu potvrdily faktory jako ženské pohlaví, věk a zvýšená hladina triglyceridů. Dále se ukázalo, že zvýšené hladiny cholesterolu jsou statisticky významně častější u osob bez diabetu a bez přítomnosti protilátek proti hepatitidě typu C.

Vědci dále zjistili, že zvýšené hladiny triglyceridů se vyskytují signifikantně častěji u mužů, diabetiků, u osob s vyšším BMI (body mass index), vyššími hladinami cholesterolu a u osob bez přítomnosti protilátek proti hepatitidě typu C.

V další části výzkumu byli testováni lidé s pozitivními protilátkami proti hepatitidě typu C na aktivní přítomnost viru pomocí stanovení RNA viru. U tří čtvrtin pacientů byl virus přítomen. Poté provedl výzkumný tým stejné testování celého souboru. Prokázal tytéž výsledky specificky pro přítomnost aktivního viru.

Infekce mění lipidové spektrum

Na základě výsledků takto neobvykle rozsáhlého výzkumu autoři právem usuzují, že přítomnost viru proti hepatitidě C způsobuje pravděpodobně výrazné změny v profilu sérových lipidů.

(hul)

Zdroj: Chia-Yen D, et al. Associations between hepatitis C viremia and low serum triglyceride and cholesterol levels: A community-based study. J Hepatol 2008;49:9–16.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#