#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pět změn, kterými lze předcházet cukrovce

4. 8. 2015

Pojďte s námi, obrazně i doslova, předběhnout diabetes! Přinášíme vám pět návyků, které by si měl osvojit každý, kdo se chce dožít stáří ve zdraví.

Na změnu životního stylu není nikdy pozdě. A hrozba cukrovky 2. typu a dalších běžných civilizačních chorob by pro vás měla být dostatečnou motivací, proč začít své zvyky zlepšovat právě teď. Zvažte následující tipy, které byly vytvořeny ve spolupráci s lékaři i se samotnými pacienty.

1. Více se hýbejte

Základem je alespoň 30 minut rychlé chůze nebo podobně náročné aktivity denně. Větší námahou ale nic nezkazíte. Pohyb vám pomůže:

  • zmenšit hmotnost,
  • snížit krevní cukr,
  • zvýšit citlivost na inzulin, jejíž zhoršení je často u zrodu cukrovky.

Prospěšné je jak aerobní cvičení (běh, tanec, jízda na kole), tak i silový trénink. Nejlepší výsledky ale přináší kombinace obojího.

2. Vyhledávejte vlákninu

Spoustu jí najdete v ovoci a zelenině, v luštěninách, celozrnných výrobcích, ořechách a semínkách. Vláknina působí blahodárně v našem zažívacím systému a pomáhá nám mimo jiné:

  • zlepšit regulaci hladiny krevního cukru,
  • snížit riziko aterosklerózy a srdečních onemocnění,
  • vyvolat pocit plnosti a tím pomáhá při hubnutí.

Obsah vlákniny v potravě zvyšujte postupně a nezapomínejte na pitný režim, abyste se vyhnuli zácpě.

3. Jezte celozrnné výrobky

Ne, neopakujeme se – jde tu o víc než jen o vlákninu. Možná o to, že krevní cukr po těchto výrobcích stoupá pomaleji a rovnoměrněji, možná také o prospěšné látky obsažené ve slupkách zrn (např. hořčík). Celozrnná mouka, rýže, pečivo, těstoviny a cereálie by měly ve vašem jídelníčku nahradit klasické „bílé“ potraviny alespoň z poloviny.

4. Shoďte pár kilo

Lidé s nadváhou, nebo dokonce obézní mají riziko cukrovky mnohokrát zvýšené. I malé zlepšení přitom může znamenat velkou změnu. Jedna velká studie ukázala, že snížení hmotnosti o 7 % a k tomu pravidelné cvičení stačí na to, aby se riziko diabetu zmenšilo o 60 %.

5. Vyhněte se krátkodobým dietám

Myslíte si, že byste vydrželi celý život bez pečiva, jen na ovoci a zelenině? Raději to nezkoušejte – a to ani týden. Klíčem ke zdraví je najít si takový způsob výživy, kterého se můžete držet po celý život. Zásadní je různorodost, zodpovědné počítání kalorií a v neposlední řadě i to, aby vám jídlo chutnalo.

Výše uvedená opatření by se měla týkat zvláště těch, kteří mají riziko cukrovky již zvýšené – jsou starší 45 let, mají nadváhu nebo diabetiky v rodině. Tipy prospějí však i mladým a štíhlým lidem nebo i těm, kteří diabetes mají. V podstatě se jedná o zásady zdravého životního stylu a těmi bychom se měli řídit všichni. Bez dobré motivace to ale nepůjde. 

(luko)

Zdroje: 
www.mayoclinic.org
www.joslin.org
http://ajcn.nutrition.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#