#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oplocení a sekání trávy – omezení endemické oblasti zvířat

8. 7. 2015

Klíště druhu Ixodes ricinus je přenašečem celé řady lidských patogenů, mimo jiné i viru klíšťové encefalitidy (KE). Existuje mnoho způsobů, jak minimalizovat riziko napadení klíštětem, a tedy i přenosu infekce. Autoři z Itálie se ve své studii věnovali dvěma jednoduchým a levným možnostem, jak snížit expozici obyvatel endemické oblasti infekcím přenášeným klíšťaty.

Člověk může být riziku nákazy vystaven při aktivitách pracovních (myslivci, lesní dělníci, ošetřovatelé hospodářských zvířat), rekreačních (během dovolené, zejména v lesích a u rybníků) a peridomestických (lidé, kteří trvale žijí v endemických oblastech). Autoři předkládané studie provedli svůj výzkum na území s velkým výskytem klíšťat infikovaných KE a lymeskou borreliózou. Jednalo se o rezidenční budovy v zalesněné oblasti a jejich okolí. Ke zkoumání byly zvoleny dvě metody omezující výskyt klíšťat – oplocení vybraných území a důsledné a pravidelné sekání trávy na nich.

Obě metody byly hodnoceny samostatně i ve vzájemné kombinaci. Výsledky naznačují, že oplocení velmi rychle sníží výskyt infikovaných klíšťat, protože zabrání vstupu přenašečů klíšťat (srnky, lišky, kuny) na dané území. Tento efekt ještě zdůrazní posekání trávy na vymezeném území. Je ovšem nutné sekat trávu často a pravidelně a uschlou trávu a větve odnést mimo vymezený prostor.

Obě metody, nebo ideálně jejich kombinaci lze použít na malých územích. Jedná se o metody levné, účinné, jednoduše proveditelné a šetrné vůči životnímu prostředí. Je tak možné ochránit okolí chat či chalup, lesních táborů a školek nebo menších koupališť či míst sloužících k piknikům. 

(tda)

Zdroj: Del Fabbro S. Fencing and mowing as effective methods for reducing tick abundance on very small, infested plots. Ticks and tick-borne diseases. 2015; 6 (2): 167–72.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#