#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Očkování proti klíšťové encefalitidě v Německu

14. 5. 2019

I když široká veřejnost chápe a uznává pravidlo, že prevence je lepší nežli léčba, ne každý se podle tohoto pravidla chová. Příkladem je takzvaná vakcinační únava vedoucí k tomu, že lidé zanedbávají doporučená očkování.

I když široká veřejnost chápe a uznává pravidlo, že prevence je lepší nežli léčba, ne každý se podle tohoto pravidla chová. Příkladem je takzvaná vakcinační únava vedoucí k tomu, že lidé zanedbávají doporučená očkování. Také proto se stále nedaří snížit výskyt některých infekcí, proti kterým je k dispozici účinné očkování.

Na rozdíl od sousedního Rakouska je v Německu proočkovanost dětí i dospělých proti klíšťové encefalitidě (KE) stále poměrně nízká. Tato skutečnost byla diskutována na 2. národní konferenci o očkování, která proběhla 8. a 9. února tohoto roku ve Stuttgartu. Konference je pořádána díky společné iniciativě ministrů zdravotnictví jednotlivých spolkových zemí. Podle odborníků je vakcinační únava částečně důsledkem spolehlivé účinnosti očkování samotného. Nemoci, které ještě před několika generacemi byly běžně rozšířené a obávané, nyní díky svému vzácnému výskytu ztratily mnoho ze své naléhavosti a u lidí již nevyvolávají obavy ani potřebu se před nimi chránit.

Jednou z oblastí, kde se vakcinační únava projevuje, je očkování proti klíšťové encefalitidě. Na rozdíl od infekčních chorob přenosných z člověka na člověka není očkování proti KE záležitostí kolektivní ochrany, a každý proto musí nést odpovědnost pouze sám za sebe. Celkově se míra proočkovanosti proti klíšťové encefalitidě v Německu nepřetržitě zvyšuje, o čemž svědčí studie provedená v letech 2005 až 2010. Nicméně i když na územích s častým výskytem infikovaných klíšťat absolvovalo přibližně 50 % populace alespoň jedno očkování proti KE, jen asi 30 % populace má dokončené celé základní očkování.

Jak efektivně lze výskyt KE pomocí očkování snížit, je možné vidět na příkladu Rakouska. Díky rozsáhlé informační kampani je dnes proočkovanost v Rakousku asi 86–88 %. S nárůstem proočkovanosti klesl roční počet onemocnění z původních přibližně 700 na asi 70 případů.

(vek)

Zdroj: Očkování – realita a vize. Kniha abstraktů z 2. národní konference o očkování. Stuttgart 8.–9. února 2011.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#