#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinky ve strategii léčby pegylovaným interferonem

15. 5. 2019

Terapie pegylovaným interferonem s ribavirinem je v současné době efektivní léčbou pro mnoho pacientů s chronickou hepatitidou C (CHC).

Terapie pegylovaným interferonem s ribavirinem je v současné době efektivní léčbou pro mnoho pacientů s chronickou hepatitidou C (CHC). Pacienti s HCV genotypem 2 nebo 3 jsou standardně léčeni po dobu 24 týdnů, zatímco pacienti s hůře léčitelným genotypem 1 jsou obvykle léčeni po dobu 48 týdnů. I přesto se ale nedaří vyléčit všechny pacienty, a terapie může navíc vést ke vzniku nežádoucích účinků. Vědci proto pořád hledají způsob, jak dobu terapie co nejvíce zkrátit nebo ji i včas přerušit, zdá-li se dosažení SVR nepravděpodobné.

Na posledním setkání Evropské asociace pro studium jater (EASL) 2010 ve Vídni byly prezentovány výsledky velké multicentrické studie INDIV-2, která se zabývala zlepšením strategie léčby u pacientů s CHC. Tato studie zahrnovala více než 600 dosud neléčených pacientů s genotypem 1. Účastníci studie byli náhodně rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina podstoupila standardní 48týdenní léčbu pegylovaným interferonem-alfa-2b (PegIntron) s ribavirinem. Ve druhé skupině byli pacienti léčeni po dobu 24, 30, 36, 42, 48, 60 nebo 72 týdnů, a to v závislosti na výchozích hodnotách virové nálože a nedetekovatelné HCV RNA v týdnu 4, 6, 8,12, nebo 24.

Procento dosažení SVR nebo nedetekovatelné virémie 24 týdnů po ukončení léčby byly podobné v obou skupinách (53 % oproti 48 %). Pacienti s individualizovaným režimem navíc dosáhli SVR s podobnou pravděpodobností jako pacienti s nedetekovatelnou HCV RNA po stejné délce terapie při následném pokračování v léčbě po dobu 48 týdnů.

Na základě publikovaných výsledků došli autoři studie k závěru, že u pacientů s genotypem 1 je možné léčbu pegylovaným interferonem alfa-2b s ribavirinem individualizovat a optimalizovat tak délku terapie na základě výchozí virové nálože a první negativní virémie. Taková léčba, „ušitá na míru“ pro každého pacienta, pak přináší srovnatelné výsledky jako standardní terapie.

(mik)

Zdroj: C. Sarrazin, S. Schwendy, B. Möller, and others. Completely individualized treatment durations (24, 30, 36, 42, 48, 60 or 72 weeks) with peginterferon-alfa-2b and ribavirin in HCV genotype 1-infected patients (INDIV-2 Study). 45th Annual Meeting of the European Association for the Study of the Liver (EASL 2010), Vienna, Austria. Prezentováno ve dnech 14.–18. dubna 2010.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#