#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Noční močení: proč zdraví příliš nepřidá

15. 5. 2019

Spánek přerušovaný častým chozením na záchod se nazývá nykturie. Nutkáním navštívit toaletu v nočních hodinách trpí mnoho obyvatel naší země. Nykturie přitom prokazatelně snižuje kvalitu spánku a stojí za vznikem širokého spektra závažných chorob.

Důležitost odpočinku

Mezinárodní společnost pro kontinenci definuje nykturii jako potřebu vstát kvůli močení minimálně jednou za noc. Nykturie je jedna z hlavních příčin poruch spánku u dospělého člověka. Problém se týká především starších jedinců, kteří se s noční potřebou často smiřují jako s normálním jevem doprovázejícím stárnutí. Opomíjení zdravotních obtíží však vede k poruše spánkového cyklu. Kvalitní spánek přitom hraje důležitou roli v psychickém i fyzickém zdraví lidského organismu. Tělo během spánku vynakládá veškerou energii na regeneraci svých tkání a orgánů. Časté přerušování nočního odpočinku vede k narušení přirozených regeneračních procesů, což se může projevit depresemi, poruchami pozornosti, ale i vysokým tlakem krve, infarktem či mozkovou mrtvicí.

Spánek a duševní zdraví

Mozek se během spánku připravuje na další den plný nových podnětů. Určitá část mozkové tkáně, zvaná limbický systém, také během spánku ukládá do dlouhodobé paměti informace z předešlého dne. Výzkumy jasně prokázaly, že dostatek spánku zlepšuje paměť a schopnost učení. Kvalitní odpočinek taktéž podporuje pozornost, kreativitu a schopnost rozhodování. Když mozkové tkáni odepřete dostatek kvalitního spánku, odvděčí se vám poruchami paměti a pozornosti, ale také změnami nálad. Právě limbický systém je totiž zodpovědný za vznik lidských emocí. Nedostatek spánku se tak projevuje častými výkyvy nálad, depresemi, agresivitou či apatií.

Vliv odpočinku na fyzické zdraví

Nedostatkem spánku netrpí pouze naše duševní zdraví, ale úplně celý organismus. Poruchy spánkového cyklu jsou tak například zodpovědné za rozvoj vysokého tlaku krve, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, cukrovky či nemocí ledvin. Jedinci trpící nedostatkem kvalitního spánku mají také prokazatelně vyšší tendenci ke vzniku obezity. Proč tomu tak je? Spánek pomáhá udržovat zdravou hladinu hormonů ovlivňujících příjem potravy. Při nedostatku spánku převažují v krvi takzvané ghreliny, které zvyšují chuť k jídlu. Nedostatečný spánek také snižuje citlivost tkání vůči hormonu inzulinu, jenž je důležitý pro regulaci hladiny cukru v krvi. Neméně důležitý je i vliv spánku na imunitní systém. Oslabení imunitního systému může vést k častějšímu vzniku banálních infekcí.

Na závěr je třeba zdůraznit, že nedostatečný odpočinek během noci vede ke vzniku značné ospalosti během dne. Mikrospánek za volantem je přitom velmi častou a naprosto zbytečnou příčinou úmrtí. Nejen z tohoto důvodu není radno podceňovat noční močení. Přehlížení nykturie totiž může vést k rozvoji širokého spektra zdravotních neduhů.

(holi)

Zdroj: www.nhlbi.nih.gov



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#