#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Může genetika za zhoršený průběh astmatu u Afroameričanů?

14. 5. 2019

 Nedávný americký výzkum prokázal, že pacienti černé pleti trpící astmatem hůře snášejí příznaky své choroby.

Nedávný americký výzkum prokázal, že pacienti černé pleti trpící astmatem hůře snášejí příznaky své choroby. Kvůli těmto problémům bývají častěji hospitalizováni než pacienti bílé pleti, a dokonce u nich v důsledku astmatu dochází k hojnějším úmrtím.

Příčin této skutečnosti může být hned několik a pravděpodobně se v různé míře mohou kombinovat. Jen namátkou jmenujme například možný nedostatečný přístup k lékařské péči, nižší socioekonomické postavení, genetické faktory, nepříliš vhodné léky, vliv prostředí, ve kterém astmatik žije, špatnou komunikaci nebo rasové předsudky ze strany ošetřujících lékařů.

Lékařka Sara. E. Erickson z Kalifornské univerzity v San Francisku provedla se svými kolegy studii na vzorku 678 pacientů (524 bělochů a 154 Afroameričanů), kteří byli kvůli astmatu hospitalizováni v letech 2000–2004. Kromě zodpovězení otázek ohledně důsledků léčby (jak nemoc ovlivnila jejich život, jejich sociální a ekonomické postavení apod.) byli také dotazováni, zda v průběhu dvou let od ukončení pobytu v nemocnici museli kvůli svým problémům opět navštívit pohotovost nebo zda byli opět hospitalizováni.

Ačkoli mezi oběma skupinami nebylo rozdílu v závažnosti onemocnění, zdravotním stavu a přístupu v léčbě, i přesto pacienti černé pleti o poznání častěji vyhledávali opětovně lékařskou pomoc. Během sledovaného období navštívilo 35,7 % Afroameričanů pohotovost kvůli astmatickým příznakům, přitom ve druhé skupině platilo totéž pro pouze 21 %. Celkem 26,6 % pacientů tmavé pleti muselo být kvůli své nemoci hospitalizováno oproti 15,3 % ve druhé skupině.

Podobné předchozí studie na dané téma poukazovaly v některých případech na rozdílný přístup k léčbě, kdy bylo například v případě afroamerických pacientů méně používáno inhalačních steroidů, které jsou dnes součástí dlouhodobých terapií astmatu. Současná studie však dokázala, že nerovné přístupy v léčbě, které byly v tomto případě vyloučeny, nemohou vysvětlit rozdílné výsledky mezi studovanými skupinami pacientů. Totéž platí i po přihlédnutí k rozdílnému socioekonomickému postavení nebo k závažnosti onemocnění.

„Důvody rozdílnosti mezi afroamerickou a bílou populací nám zatím nejsou přesně známy. Ale závěry této studie dokazují, že rozdílné výsledky zjištěné u jednotlivých ras by mohla způsobovat genetika,“ shrnují na závěr autoři studie. „Další výzkumy genetické odlišnosti černé populace by mohly vést k lepšímu pochopení celé problematiky.“

(kros)

Zdroj: Journal of the American Medical Association (JAMA) 2007.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#