#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mobilní aplikace jako nová možnost v prevenci napadení klíštětem

24. 4. 2019

Mobilní aplikace „Tekenbeet“ je zaměřena na prevenci infekcí přenášených klíštětem. Poskytuje instrukce, jak se správně kontrolovat a odstraňovat klíšťata, a data o aktivitě těchto parazitů. Kromě toho nabízí uživateli možnost dokumentovat napadení klíštětem, nastavit připomínky kontroly kůže za několik týdnů po jeho odstranění a alarm upozorňující na aktivitu klíšťat. Aplikace je určena pro Android a iOS a je možné ji stáhnout zdarma.

Lymeská borrelióza

Lymeská borrelióza (LB) je jedou z infekcí přenášených klíštětem Ixodex ricinus. Na rozdíl od klíšťové encefalitidy není v současnosti proti LB dostupná vakcína a opatření kontrolující populaci klíšťat nejsou dostačující, resp. jsou v experimentální fázi. Proto je třeba věnovat pozornost prevenci v podobě nošení vhodného oděvu, používání repelentů, kontroly celého těla a odstranění klíštěte po pobytu v místech výskytu klíšťat.

Je prokázáno, že existuje pozitivní korelace mezi poznatky o symptomech, způsobu přenosu LB a preventivním chováním lidí. Nástrojem, který by mohl vyřešit dostupnost informací v potřebné situaci, např. při turistice v místech výskytu klíšťat, je mobilní zdravotnická technologie (mHealth).

Hodnocení mobilní aplikace

V Nizozemsku proběhl výzkum zabývající se hodnocením mobilní aplikace zaměřené výlučně na klíšťata (Tekenbeet). Hledal odpovědi na otázky využitelnosti aplikace, spokojenosti uživatelů, vlivu této technologie na povědomí o závažnosti a důsledcích infekce a úmyslu dodržovat tyto opatření. Průzkum probíhal formou dotazníku mezi dobrovolnými účastníky a data byla shromažďována v sezóně výskytu klíšťat.

Na základě výsledků průzkumu autoři dospěli k závěru, že aplikace „Tekenbeet“ je efektivní edukativní nástroj, který zvyšuje informovanost veřejnosti a splňuje záměr zlepšovat preventivní chování v období výskytu klíšťat.

Závěr

Ačkoliv se jevilo, že rozdíl v informovanosti mezi skupinou uživatelů aplikace a skupinou těch, kteří aplikaci nepoužívají, se časem stírá, její výhodou zůstává použitelnost kdykoliv a kdekoliv. Používání chytrých telefonů a aplikací je v současnosti samozřejmostí, aplikace „Tekenbeet“ do tohoto trendu zapadá a nabízí moderní interaktivní nástroj v prevenci infekcí přenášených klíšťaty.

(zaru)

Zdroj: Antonise-Kamp L., Beaujean D. J. M. A., Crutzen R. et al. Prevention of tick bites: an evaluation of a smartphone app. BMC Infect Dis 2017 Dec 4; 17 (1): 744, doi: 10.1186/s12879-017-2836-4.



Štítky
Interní lékařství Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#