#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mexiko: nebezpečná země plná lákadel

5. 10. 2015

Prosluněné pláže a tajuplné památky, ale také války drogových kartelů či infekční nákazy. Země starodávných Aztéků nabízí turistům svou přívětivou i odvrácenou tvář. Na případnou cestu do Mexika je tak nutné se pečlivě připravit.

Mezi základní očkování pro každého cestovatele, který jede do Mexika, patří ta proti následujícím nemocem:

  • Virová hepatitida A. Vakcinace se doporučuje všem turistům. V únoru a březnu roku 2015 bylo nahlášeno několik případů onemocnění u návštěvníků starobylé památky Tulum. Infekce se nejčastěji přenáší znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami. Kromě očkování je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například konzumaci jídel na ulici nebo ve stravovacích zařízeních pochybné kvality.
  • Virová hepatitida B. Ochrana proti této nemoci je součástí povinného očkovacího kalendáře od roku 2001. Většina dospělých cestovatelů však s nejvyšší pravděpodobností tuto vakcinaci nepodstoupila, i když se doporučuje všem, neboť nebezpečí nákazy hepatitidou B hrozí po celém světě. Přenos se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Očkování proti žloutence typu A i B zaručuje celoživotní ochranu.
  • Břišní tyfus. V Mexiku se touto chorobou můžete infikovat požitím kontaminované vody, zejména ve venkovských oblastech. Nebezpečná nákaza vás však může postihnout i v kvalitních městských hotelech. Nejjistější způsob ochrany je tedy očkování, které se provádí každé 3 roky.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Vakcinace proti tetanu je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.
  • Cholera a cestovatelské průjmy. V roce 2013 a 2014 bylo v Mexiku zaznamenáno několik případů cholery, a to ve státech Hidalgo, Mexico, San Luis Potosí, Veracruz a Querétaro. Vakcinace se doporučuje těm, kteří putují na vlastní pěst a stravují se v pouličních restauracích. Hodí se i pro jedince náchylné ke vzniku průjmových onemocnění.
  • Vzteklina. Od věci není očkování proti vzteklině, především pro turisty vyrážející na dlouhý pobyt do přírody a odlehlejších oblastí, daleko od zdravotní péče. Tato nákaza totiž vždy končí úmrtím.

S léky poradí odborník 

Žlutá zimnice se v Mexiku nevyskytuje. Očkování proti tomuto virovému onemocnění je vyžadováno pouze po návštěvnících přijíždějících z rizikových oblastí. Malárie se objevuje především v těchto mexických státech: Chihuahua, Chiapas, Durango, Nayarit a Sinaloa. Nebezpečí nákazy je poměrně malé, o nutnosti užívání antimalarik tak rozhoduje příslušný specialista v oboru cestovní medicíny. Nutnost braní těchto preparátů totiž závisí na několika faktorech - mezi ně patří přesná oblast pobytu, roční období, aktuální klimatická situace nebo plánované aktivity a výlety.

Nebezpečí nelze opomíjet 

Války drogových kartelů již delší dobu ohrožují stabilitu Mexika. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky tak upozorňuje cestovatele na nárůst zločinnosti v hlavním městě a dalších oblastech země. V dubnu roku 2015 byli zatčeni představitelé drogového kartelu ve státě Tamaulipas. Od té doby tam dochází k blokování komunikací a přestřelkám, při kterých již zemřelo několik civilistů a členů armády. Ministerstvo tedy nedoporučuje jakoukoliv návštěvu této oblasti. Z důvodů špatné bezpečnosti dále není rozumné cestovat do států na hranicích s USA (Durango, Coahuila, Nuevo León, Sonora, Baja California Norte a Chihuahua) ani do Michoacánu. Situace se výrazně zhoršila i v hlavním městě, kde se množí případy ozbrojených přepadení. Na turisticky atraktivních místech dochází k napadení či okradení cizinců. Proto se vyplatí:

  • cestovat ve skupině alespoň 3 osob,
  • finanční prostředky rozdělit a uložit na více míst,
  • nepohybovat se po městech v noci,
  • nenavštěvovat odlehlá místa.

Od počátku roku 2014 se se zvýšenou kriminalitou potýká také stát Estado de México, který obklopuje hlavní město.

Starobylou zemí Aztéků v současnosti zmítají kruté boje překupníků s drogami. Před případnou cestou do Mexika je tak zapotřebí získat aktuální bezpečnostní informace, například na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Pro klidnou a bezpečnou cestu bez komplikací se doporučuje uzavřít cestovní pojištění, které se vám bude hodit nejen v případě úplné nouze.

(holi)

Zdroje:
wwwnc.cdc.gov
www.mzv.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#