#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Máte podezření na cukrovku? Jděte na vyšetření co nejdříve!

14. 5. 2019

Odhadem třetina lidí trpících diabetem II. typu netuší, že tuto nemoc má. Přitom i neprojevující se cukrovka začne po čase závažně a nepříznivě dopadat na naše zdraví.

V laboratoři se cukrovka pozná jednoduše: v krvi máme vyšší hladinu cukru, než bychom mít měli. S jejím rozpoznáním v běžném životě už to ale tak lehké není. Pokud člověk přehlíží varovné signály nebo jsou u něj málo výrazné, může se stát, že bude dlouho diabetikem bez svého vědomí. Neléčená cukrovka ovšem znamená neustále vysokou hladinu glukózy v krvi, což vede k poškozování celé řady orgánů – nejčastěji očí, ledvin, nervů, srdce a cév. Zvyšuje se také riziko vzniku obezity, vysokého krevního tlaku a dalších přidružených nemocí, shrnovaných pod pojem metabolický syndrom. 

Užitečný průzkum 

Odhalování nemocných jedinců, kteří nepociťují žádné příznaky, se nazývá screening. Spočívá v pravidelném preventivním vyšetření všech lidí, kteří patří do určité rizikové skupiny – všem se jistě vybaví např. mamografický screening karcinomu prsu u žen starších 45 let. Pokud je nemoc častá, závažná a její diagnostika nenáročná, má slušnou šanci dostat se mezi onemocnění podléhající populačnímu screeningu. A cukrovka všechny tyto parametry splňuje dokonale.

Prevence může zachránit život

Screening diabetu se provádí stanovením glykémie (hladiny krevního cukru) nalačno. Jde o všem dobře známé ranní odběry, před kterými se člověk nesmí nasnídat ani napít sladkého čaje. Když tato ranní glykémie překročí určitou hodnotu, jedná se o potvrzenou cukrovku (ovšem za předpokladu, že pacient byl skutečně nalačno). Na krevní testy vás odešle praktický lékař – jde o součást pravidelné preventivní prohlídky. Jednou za dva roky by je měl podstoupit každý zdravý dospělý. U lidí, kteří mají vyšší nebezpečí vzniku diabetu, je lepší takto glykémii kontrolovat každý rok. Mezi rizikové faktory patří například:

  • cukrovka v rodině (u rodičů či sourozenců),
  • obezita,
  • vysoký krevní tlak,
  • věk nad 40 let,
  • v minulosti porucha glukózové tolerance či např. těhotenský diabetes u žen.

Chybné diagnózy se nebojte 

Glykémie nalačno samozřejmě není ani zdaleka jediným vyšetřením, které lze pro diagnostiku cukrovky využít. Do těch další ještě spadají:

  • Náhodná glykémie – krev se odebere okamžitě při podezření na diabetes, bez lačnění. Výsledek ukáže, zda cukrovka je, či není pravděpodobná, ale nepotvrdí ani nevyloučí ji stoprocentně.
  • Orální glukózový toleranční test – jde o nejdokonalejší z těchto vyšetření. Pacient nalačno vypije roztok s přesnou dávkou glukózy a v pravidelných intervalech je mu měřena glykémie. Tak lze přesně sledovat, jak se tělo vypořádává s cukrem přijatým potravou a zda je, či není s těmito pochody vše v pořádku.

(luko)

Zdroje:
www.webmd.com
www.lecbacukrovky.cz
KITTNAR, Otomar, et al. Lékařská fyziologie. 1. vydání. Praha: Grada, 2011. 790 s. ISBN 978-80-247-3068-4.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#