#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Máte cukrovku a tloustnete? Změňte léky!

31. 3. 2016

Nové preparáty pomáhající zvládnout diabetes dokážou ještě něco navíc. Je možné díky nim zhubnout. Tento vedlejší dopad je mnoha lidmi s cukrovkou nadšeně vítán. Prozradíme, jak celý proces probíhá a co v něm hraje hlavní roli.

Diabetici, jejichž tělo je ještě schopné produkovat inzulin, ale přesto potřebuje se zpracováváním cukru pomoci, obvykle užívají takzvaná perorální antidiabetika. Způsobů, kterými tyto pilulky v organismu působí, je celá řada. Máme tak mnoho druhů antidiabetik, z nichž každý je vhodný pro jinou skupinu pacientů.

Kouzlení s glukózou

Velmi zjednodušeně lze říci, že u diabetika je zvýšená krevní glukóza. Ta kvůli nedostatku nebo nefunkčnosti inzulinu nedostatečně přechází z krve do tkání. Na tuto narušenou dráhu zpracování glukózy se dá léčebně působit ve více bodech. A právě to od sebe odlišuje jednotlivé skupiny perorálních antidiabetik. Lze například:

  • snížit vstřebávání cukru z potravy,
  • „vyždímat“ ze slinivky více inzulinu,
  • zvýšit vnímavost tkání na tento hormon,
  • vyloučit přebytečnou glukózu ledvinami.

Orgán, který umí  

Zbavit se nepotřebné glukózy ledvinami pomáhají léky zvané glifloziny. Na českém trhu se objevily teprve v srpnu 2014. V ledvinách blokují transportér, který se stará o to, aby se do moči nedostal žádný cukr. Tato jeho činnost je naprosto normální. Zvířata i lidé se přirozeně snaží uchovat a využít každou kapku energie, kterou z potravy přijmou. Ztrácet cukr močí tedy nepřichází v úvahu. To, že dnes máme problém spíše s nadbytkem energie, tloustnutím a obezitou, se na funkci ledvin zatím nestačilo projevit. Naše schopnost „umlčet“ ledvinný glukózový transportér tak představuje pro diabetiky, kteří mají navíc problém s hmotností, zajímavou možnost.

Hubnutí jako vedlejší efekt

Při užívání gliflozinů odchází močí velké množství glukózy odfiltrované z krve. Tím se glykémie vrací k normálním hodnotám. Zároveň se v organismu vytvoří tzv. negativní energetická bilance – více energie je spotřebováno (případně vyloučeno) než přijato. Příjemným vedlejším efektem gliflozinů je tedy hubnutí. Tyto preparáty pravděpodobně také:

  • snižují krevní tlak,
  • zmenšují prozánětlivou aktivitu organismu,
  • zvyšují citlivost tkání na inzulin,
  • snižují množství glykovaného hemoglobinu a glukózy ukládané ve tkáních.

Glifloziny ale nejsou vhodné pro pacienty s poškozenými ledvinami a několika dalšími přidruženými chorobami. Pokud vás možnost léčby cukrovky, která zároveň vede k hubnutí, zaujala, zeptejte se na ni svého lékaře.

(luko)

Zdroj: 
VLOTIDES, George a Peter R. MERTENS. Sodium-glucose cotransport inhibitors: mechanisms, metabolic effects and implications for the treatment of diabetic patients with chronic kidney disease. Nephrology Dialysis Transplantation [online]. 2015, 30 (8), 1272–1276 [cit. 2016-03-20]. DOI: 10.1093/ndt/gfu299. ISSN 0931-0509. Dostupné z: http://ndt.oxfordjournals.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#