#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Malý diabetik na letním táboře: Jde to vůbec?

17. 8. 2015

Dětem, ani těm nemocným, by neměla být odpírána možnost účastnit se letních radovánek se svými vrstevníky. Neptejte se, jestli to jde – ptejte se jak na to! My známe odpovědi.

Počítání cukrů ve stravě, měření glykémie, píchání inzulinu. Děti s cukrovkou 1. typu musí denně procházet řadou úkonů, o kterých jejich vrstevníci ani netuší. Nezná je dokonce většina dospělých, a to ani někteří vedoucí táborů. Řešením je přítomnost rodičů, samostatnost dítěte nebo speciální tábory pro diabetiky.

Pod láskyplným dohledem

S rodiči na tábor? Vždyť samotná podstata těchto pobytů je v tom, že dítě zkusí žít na vlastní pěst, říkáte si možná. Pokud je ale váš potomek malý, nesamostatný v léčbě, a vy mu chcete přesto tento letní zážitek dopřát, jde o nejlepší možnost. Domluvte se s pořadatelem tábora, jestli by vás přijal na místo kuchařky, zdravotníka nebo vedoucího – pravděpodobně ho vaše nabídka potěší. Dítěti tak dáte dostatek volnosti a pouze tehdy, když to bude potřeba, se postaráte o jeho léčbu. Není vyloučené, že se domů vrátíte s více dojmy než váš drobeček!

Pozor na hladovky a celodenní výlety

Je váš potomek starší a zvládne si svou glykémii pohlídat? Pak mu můžete ponechat více samostatnosti. Musíte však mít jistotu, že vedení tábora bude o jeho nemoci informované a bude schopné řešit případné komplikace. Promluvte si s hlavním vedoucím, se zdravotníkem i s kuchařem. Spolu s nimi zvažte, zda je akce pro dítě s cukrovkou vhodná. „Drsnější“ tábory, kde děti drží bobříka hladu, hrají náročné celodenní sportovní hry a nemají možnost upravit si stravu podle svých potřeb, nedoporučujeme. Dodržování těchto zvyků by mohlo ohrozit zdraví dítěte, jejich odbývání jej zase poškodit v očích vrstevníků. Volbou, u které se vy ani váš potomek nemusíte podobných věcí obávat, jsou speciální tábory pro diabetiky.

Dia tábory – kam vyrazit v ČR?

Podobných akcí se u nás samozřejmě nekoná mnoho. Česká republika má ale tu výhodu, že na rozdíl například od USA tu není problém poslat dítě na tábor třeba na druhý konec země. Můžete tak využít služeb organizací působících i mimo místo vašeho bydliště. Jednou z nich, která každoročně pořádá letní tábory, je občanské sdružení Inzulínek, sídlící v Přerově (www.inzulinek.cz). Jiné organizace zase nabízejí akce celoročně, třeba i lyžařské kurzy. Seznam zájezdů a táborů pro diabetické děti najdete například na stránce www.diadeti.cz/pobyty.php. Hlavně nezapomeňte svému potomkovi vysvětlit, že nejde o žádnou „letní školu cukrovky“, ale o zábavný tábor jako každý jiný.

(luko)

Zdroje:
 www.joslin.org
www.diasvet.cz
www.inzulinek.cz
www.diadeti.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#