#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klimatické podmínky ovlivňují výskyt klíšťat a jimi přenášených infekcí

14. 5. 2019

Klíšťata jsou rozšířená po celém světě od arktických po tropické oblasti a bez ohledu na snahy omezit jejich šíření představují patogeny šířené klíšťaty stále závažnou hrozbu pro lidské zdraví.

Klíšťata jsou rozšířená po celém světě od arktických po tropické oblasti a bez ohledu na snahy omezit jejich šíření představují patogeny šířené klíšťaty stále závažnou hrozbu pro lidské zdraví. V průběhu posledních dekád minulého a na počátku tohoto století se zdá, že infekce přenášené klíšťaty jsou celosvětově na vzestupu.

Infekce přenášené klíšťaty, u kterých v poslední době zaznamenáváme vzestupný trend, jsou například klíšťová encefalitida ve střední a východní Evropě, nemoc kjasanurského lesa ve státu Karnataka v Indii, konžsko-krymská hemoragická horečka v severním Turecku a jihozápadní části Ruské federace a horečka Skalistých hor v Arizoně a v Mexiku. V průběhu posledních třiceti let stoupl celosvětově znatelně počet zaznamenaných případů epidemiologicky významných onemocnění přenášených klíšťaty.

Ve Spojených státech patří k nejvýznamnějším infekcím přenášeným klíšťaty lymeská borrelióza (Borrelia burgdorferi s. l.), lidská granulocytární anaplazmóza (Anaplasma phagocytophilum), babesióza (Babesia spp.) a monocytární ehrlichióza (Ehrlichia chaffeensis), jejichž průměrná roční incidence v letech 2000–2007 lineárně rostla.

V Evropě je nejdůležitějším druhem klíštěte Ixodes ricinus, jehož rozšíření na severu nebo ve vysokých nadmořských výškách je omezeno teplotním rozmezím a na jihu nízkou relativní vlhkostí. Klíšťata přenášející jedno z nejběžnějších onemocnění, lymeskou borreliózu, potřebují ke svému vývoji a dalšímu přežití fluktuaci teplot mezi 10 a 35 °C a také stálou relativní vlhkost, která by neměla klesnout pod 80 %. Kromě toho je důležitá také dostupnost vhodných hostitelů.

Druh Ixodes ricinus, který přenáší lymeskou borreliózu v Evropě, je závislý na dostatečném vegetačním porostu a na dostatečné vrstvě tlející rostlinné hmoty, která na zemi udržuje v suchém období vlhkost. V závislosti na klimatických podmínkách jednotlivých oblastí v Evropě se může lišit načasování nejvyšší aktivity klíšťat v jednotlivých evropských oblastech.

(vek)

Zdroj: Estrada-Pena A. et al: Impact of climate trends on tick-borne pathogen transmission. Front Physiol. 2012; 3: 64. Epub 2012 Mar 27.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#