#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak zvládnout návrat z teplých krajin zpátky do zimy?

14. 12. 2015

Pokud hodláte vyrazit za teplem, vězte, že i vysněná dovolená jednou skončí a tropický ráj vystřídají pracovní povinnosti a chladné klima. Přinášíme proto několik tipů, jak zvládnout přechod z tepla do zimy a nepodlehnout chřipce či nachlazení.

Útěk za sluncem

Cítíte se unavení, špatně se soustředíte, trpíte poruchami nálady? Pak nejspíše strádáte nedostatkem tepla a slunečního svitu. Odborníci totiž odhalili, že během zimní sezóny trpí populace nedostatkem vitaminu D, což se může negativně odrazit na fyzické a psychické pohodě organismu. Dovolená v exotických krajinách se tak může stát lékem na mnoho zdravotních neduhů způsobených chladným a nevlídným počasím. Podle lékařů je potřeba i během zimního období vystavovat pokožku slunečnímu záření, a to po dobu 30–40 minut alespoň třikrát týdně. Vitamin D totiž v těle vzniká právě působením slunečního UV záření na kůži. Zastává důležitou úlohu v metabolismu vápníku, čímž prospívá kostem a svalům, ale také imunitnímu systému. Navíc pomáhá udržovat psychickou pohodu. Doplnění hladiny „déčka“ během zimní dovolené přetrvává po několik měsíců. Lékaři tedy v zásadě nejsou proti „dobití baterek“ na daleké pláži, na druhou stranu mohou náhlé teplotní změny imunitě spíše uškodit. Během pobytu a po návratu je tedy vhodné dodržovat jistá opatření. 

Nebezpečí jménem klimatizace

Na většině dovolených se nevyhnete pobytu v klimatizovaných místnostech. Pokud víte, že „chlazení“ hůře snášíte, vybavte se předem očními kapkami, hydratujícími krémy a teplým oblečením, například šálou či svetrem. Nezapomeňte se více obléci také do letadla, poměrně chladné klima totiž panuje ve většině letových hal. I když se vám může zdát, že do tropických veder teplé ošacení nepotřebujete, opak je pravdou. Výsledkem neustálého střídání nízkých a vysokých teplot je oslabení imunity, které se v horkém podnebí může projevit například hnisavou angínou nebo jiným infekčním zánětem dýchacích cest, očí či sluchového ústrojí. Lékaři doporučují udržovat teplotu v místnosti v rozmezí 21–25 °C. Jinak řečeno, teplotní přechod mezi pokojem a venkovní teplotou by měl být okolo 6 °C. Tímto rozumným kompromisem dosáhnete úlevy od horka a zároveň nebudete pokoušet sílu svého imunitního systému.

Do pracovního procesu pozvolna

  • Je třeba si také uvědomit, že rozdíl teplot při návratu do Čech může činit až neuvěřitelných 40 °C. Tomu je samozřejmě nutné se přizpůsobit a následující dny po návratu dbát na dostatek vrstev oblečení.
  • Obvyklou chybou bývá také hektický nástup do pracovního procesu. Náhlý psychický a fyzický stres může organismu značně přitížit. Rozumným řešením je prodloužit si dovolenou ještě o jeden či dva dny a pozvolna se aklimatizovat. 
  • Dále je nutné dodržovat pravidelný pitný režim a přijímat dostatečné množství vitaminů, zejména v podobě ovoce a zeleniny.

Exotická dovolená během zimního období opravdu prospívá. Je však zapotřebí připravit organismus na náhlé teplotní výkyvy. Od věci není ani uzavření cestovního pojištění, které ochrání vaše zdraví i majetek v případě nečekaných událostí. Nikdy totiž nevíte, co se vám za hranicemi může přihodit.

(holi)

Zdroje:
www.dailymail.co.uk
http://emedicine.medscape.com
www.kondice.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#