#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I s astmatem se dá cestovat, chce to ale důkladnou přípravu!

14. 4. 2016

Toužíte zažít exotiku, nadechnout se cizokrajných vůní a kochat se krásnými scenériemi? A proč ne? Doba, kdy vleklé onemocnění znamenalo naprostý konec cestování, je dávno pryč. Astma tak nemusí být na překážku. Jen je třeba začít s přípravami v dostatečném předstihu.

Několik týdnů před případným odjezdem zajděte za svým lékařem a ujistěte se, že vám zdravotní stav umožní cestovat. Odborník s vámi bude nejspíše konzultovat i vhodnost očkování do dané lokality, proto návštěvu neodkládejte na poslední chvíli. Nechte si předepsat dostatečné množství potřebných léků, které vám vystačí i v případě nenadálého prodloužení dovolené. Může se stát, že se vám během cesty zavazadlo zatoulá nebo vám ho někdo zcizí. Užitečná je i kopie lékařského předpisu s latinskými názvy léků. V neposlední řadě si nechte od lékaře vyhotovit zdravotní dokumentaci s podrobným popisem jak svého onemocnění, tak aktuálního zdravotního stavu. Tento výpis můžete použít v případě zdravotních komplikací, jež mohou během cesty nastat.

Co můžete, připravte předem 

V rámci příprav nezapomeňte důkladně prozkoumat terén.

  • Vyhledejte v konkrétní destinaci nejbližší lékařskou pomoc a pro případ potřeby si zaznamenejte telefonní čísla.
  • Další nezbytností jsou informace o možných spouštěčích astmatu. Způsobuje vaše záchvaty cigaretový kouř nebo peří v lůžkovinách? Pokud ano, kontaktujte hotelový personál s dotazem na možnost rezervace nekuřáckého pokoje nebo výměny lůžkovin.
  • Pro astmatiky mohou být nebezpečné také některé dovolenkové aktivity, například potápění. Případná rizika proto před odjezdem vždy proberte se svým lékařem.

Léky vezměte na palubu

Zážitek z dovolené může pokazit už její samotný začátek – například ztracená zavazadla. Léky si proto raději vezměte s sebou do příruční tašky, a to nejen v případě, že často trpíte dechovými obtížemi. Medicínské přípravky včetně tekutých totiž na palubě převážet můžete, raději je ale mějte vždy v originálním obalu a u sebe lékařské potvrzení. O konkrétních podmínkách přepravy se však vždy informujte přímo u letecké společnosti.

Před odjezdem nezapomeňte uzavřít cestovní pojištění. V rámci pojištění pro chronická onemocnění platí určitá pravidla. Počítejte s tím, že v případě pojistné události v zahraničí po vás bude pojišťovna chtít potvrzení od vašeho lékaře, že váš stav byl alespoň 6 měsíců stabilizovaný.

(holi)

Zdroj:
www.ervpojistovna.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#