#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hraboši s vysokou hladinou protilátek proti viru klíšťové encefalitidy v Maďarsku

8. 7. 2015

V této studii byla zjišťována přítomnost protilátek proti viru klíšťové encefalitidy (KE) v krvi různých druhů hlodavců v Maďarsku. Nejvyšší hladina těchto protilátek (20,5 %) byla zjištěna u druhu norník rudý (Myodes glareolus).

V této studii bylo v průběhu čtyř let shromažďováno sérum od infikovaných hlodavců v Maďarsku (celkem 28 odběrů) a zjišťována přítomnost protilátek proti KE.

Nejvyšší výskyt protilátek proti KE byl zaznamenán u druhu norník rudý (Myodes glareolus), u něhož promořenost dosahovala 20,5 %. To je signifikantně více než u dalších druhů, a to Apodemus flavicollus (3,7 %) a Apodemudus agarius (4,6 %). U všech druhů byla zaznamenána vyšší promořenost u dospělých (6,8 %) než u nedospělých (1,7 %) jedinců. Více protilátek měly i samice druhu Apodemus flavicollis (6,7 %) než samci téhož druhu (1,5 %). 

Původně byl záběr studie zacílen pouze na hlodavce rodu Apodemus, na norníka rudého se autoři zaměřili až později. Právě tento druh ale nakonec nejvýrazněji ovlivnil celkovou míru záchytu protilátek proti KE ve skupině malých hlodavců, která činila 10,2 %. Výsledky zdůraznily roli norníka rudého v evoluci a lokalizaci viru KE v přírodě v Maďarsku.

(tda)

Zdroj: Zöldi V., Papp T., Reiczigel J., Egyed L. Bank voles show high seropositivity rates in a natural TBEV focus in Hungary. Infectious diseases (London, England). 2015; 47 (3): 178.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#