#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Extrémní bolest hlavy může značit smrtící krvácení

7. 4. 2016

Pokud se k silným bolestem hlavy přidá i neschopnost hýbat se a mluvit, signalizuje to závažný problém. Může jít například o takzvané subarachnoideální krvácení, při kterém je poškozován mozek. Jak tento stav rozpoznat?

Mozek je v lebce nadnášen mozkomíšním mokem. Je obalen třemi mozkovými plenami, které ho chrání. Pokud dojde k prasknutí cév, které mozek zásobují, krev se může vylít do mozkové tkáně nebo mezi pleny. To je právě případ subarachnoideálního krvácení. Jakmile se krev hromadí mimo cévy, dochází k utlačování mozku, což se projeví jeho rychlým poškozením. Tento život ohrožující stav na sebe vždy upozorní velmi závažnými příznaky.

Nebezpečné výchlipky

Jak k poškození krevního zásobení dojde? Může se tak stát po úrazu hlavy, což je nejčastější příčina u pacientů mladších padesáti let. Mnohem častěji ovšem praskne tzv. aneuryzma. Jde o vrozenou výchlipku a zeslabení cévní stěny. Během života jsou tyto výchlipky mechanicky namáhány a potom stačí jen málo – například velká fyzická námaha nebo vysoký krevní tlak, aby aneuryzmata praskla. To, jestli sami nemáme v hlavě takovouto „časovanou bombu“, bohužel nelze dopředu říci.

Ihned do nemocnice!

K rozpoznání subarachnoideálního krvácení je vhodné znát průvodní příznaky. Mezi ně patří:

  • náhlá, extrémně krutá bolest hlavy,
  • závratě,
  • slabost a neschopnost zvednout ruce či nohy,
  • nevolnost, zvracení,
  • obtíže s polykáním a poruchy řeči,
  • ztráta rovnováhy i koordinace,
  • poruchy zraku a dalších smyslů.

V každém případě se jedná o velmi závažný stav, kdy je nutné postiženého rychle dopravit do nemocnice. Tam se ho obvykle ujme neurologické oddělení. Po provedení nutných vyšetření a zobrazovacích metod se většinou volí chirurgická terapie vedoucí k zástavě krvácení a odstranění sraženin. I přesto je možné, že se některé mozkové funkce již nikdy znovu neobnoví.

(brbr)

Zdroj:
www.webmd.boots.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#