#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diabetici, prožijte zimu bezpečně!

11. 1. 2016

Zimní období je pro mnohé spojeno s romantickou představou zasněžené krajiny, vzrušujících zimních sportů a kouzelného období Vánoc. Pro diabetiky se však ve všech těchto radostech může skrývat nemalé nebezpečí.

Zákeřná chřipka

Pro chronicky nemocné jedince, mezi které diabetici dozajista patří, představuje nachlazení a zvláště pak skutečná chřipka nemalé zdravotní riziko. Oslabená imunita osoby s cukrovkou je možnou příčinou snazší nákazy i komplikovanějšího průběhu onemocnění. Namístě jsou proto preventivní opatření, mezi která patří:

  • důsledná hygiena (zejména opakované mytí rukou),
  • dostatek odpočinku, zdravé stravy a pohybu,
  • adekvátní oblékání,
  • očkování proti chřipce.

Nohy v teple

Takzvaná diabetická noha je jednou z obávaných komplikací cukrovky. Zejména v zimě je třeba dolní končetiny pečlivě chránit. Ponožky i boty by měly být pohodlné a nikde netlačit. Nohy je třeba udržovat v teple, aby byly dostatečně prokrvené. Důležité je také, aby zůstaly v suchu.

Pozor na lákadla!

Období Vánoc je pro diabetiky, co se týče udržení sebekontroly ve stravování, snad jedno z nejnáročnějších. Aby zůstala cukrovka dobře kompenzovaná a hodnoty krevního cukru zbytečně nekolísaly, je třeba i během vánočních svátků nezapomínat na diabetickou dietu. Vedle všudypřítomného cukroví je pak velkým lákadlem též alkohol, jehož konzumaci ve větším množství by se osoby s cukrovkou měly vyvarovat.

Nezanedbávejte pohyb

Pravidelná tělesná aktivita diabetikům svědčí, a proto je vhodné hýbat se i v zimě. Pokud vás přitahují fyzicky náročnější sporty, jako je sjezdové lyžování, běžkaření nebo hokej, nezapomeňte si předem upravit dávkování inzulínu tak, aby odpovídalo skutečné potřebě.

(veri)

Zdroj:
www.mayoclinic.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#