#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

18. 5. 2016

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Aby byla léčba cukrovky úspěšná, je nezbytné pravidelně zařazovat i pohyb. Cvičení zlepšuje využití inzulinu, snižuje hladiny krevního cukru a zlepšuje krevní oběh, včetně prokrvení končetin. Tím lze zpomalit rozvoj komplikací cukrovky (například vznik diabetické nohy) a zlepšit i hojení.

Nemoc na prvním místě

Ještě než představíme nové typy cvičení, je nutné připomenout si základní tréninková pravidla. Ať už jste byli celý život atlety, nebo jste nikdy nesportovali, pohybová aktivita, pokud trpíte cukrovkou, totiž vždy vyžaduje opatrnost a pozornost. 

  • Konzultujte cvičení s lékařem. I když se možná cítíte dobře a bez obtíží, je vždy lepší se ujistit, zda je pro vás daný typ cvičení vhodný. Občas je třeba upravit medikaci či měření glykémie. Pokud je vaše cukrovka dobře kompenzována, většinou nejsou nutná žádná velká omezení.
  • Sledujte hladiny krevního cukru. Před sportem i po něm byste měli kontrolovat hladiny glykémie a zapisovat si je. Je také vhodné nosit s sebou malou svačinku – to pro případ, že by se objevila hypoglykémie.

Od každého trochu 

Obecně lze rozlišit dva základní typy cvičení – silová a posilující kardiovaskulární systém. Silové tréninky budují svalovou hmotu a zvyšují tak bazální metabolismus, i když nesportujete. Je doporučováno zařadit je asi dvakrát do týdne. Kardiovaskulární cvičení zvyšuje tepovou frekvenci, zlepšuje fyzičku a krevní oběh. Doporučuje se asi 150 minut týdně. Ideální je oba druhy pohybu kombinovat.

Zkuste něco nového!

Do fitcenter neustále přicházejí inovativní a neotřelé typy cvičebních lekcí. Postupně se rozšiřují a získávají na oblíbenosti. Co je v kurzu právě teď? 

1. Jumping

Jedná se o dynamické fitness cvičení, jehož kořeny sahají do českého Tábora. Odtud se rozšířilo do celého světa. Základem je skákání na trampolínách, které kombinuje jak rychlé, tak pomalé skoky, sprinty a balanční cvičení. Jumping pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém. Zvyšuje též plicní kapacitu a celkovou fyzickou zdatnost. Dopad na měkkou podložku přitom šetří klouby. Nejde zde o pevně danou choreografii, každý může cvičit ve svém tempu. Jumping je tak vhodný téměř pro všechny. Je ale nutné rozpoznat vlastní schopnosti a vždy se zastavit, pokud se vám zatočí hlava či ztrácíte rovnováhu.

2. Pure barre

55minutová lekce zahrnuje mix baletu, kalanetiky, pilates a posilování s vlastní vahou. Jde o komplexní cvičení posilující celé tělo. Je zaměřené na zpevnění boků, stehen, břicha a paží. Pure barre patří ke cvičením o nízké intenzitě – neskáče se při něm, takže nezatěžuje klouby. Zároveň ale pomáhá získat sílu a nezapomíná ani na protažení a flexibilitu. Je to velmi účinný a efektivní sport vhodný pro všechny. Zahrnuje velmi pestrý mix cviků, a tak nehrozí, že se při něm budete nudit.

3. Piloxing

Piloxing je unikátní cvičební metoda, která kombinuje zdánlivě nezkombinovatelné – boxing a pilates. Prvky pilates se zaměřují na pružnost a pevnost svalů, box pak na klasické údery a dynamický pohyb. Jedná se tedy současně o aerobní a silový trénink. Část lekce probíhá dynamicky, se speciálními rukavicemi s lehkým závažím. Druhý oddíl zahrnuje posílení těla se zaměřením na jeho střed. Piloxing může pomáhat i od bolestí zad.

4. TRX závěsný systém

Jde o efektivní posilovací cvičení s vlastní vahou. Jeho intenzita může sahat od mírné až po extrémně intenzivní. Náročnost volíte vy sami, ideálně s pomocí trenéra. Principem je rozvoj tělesné síly dynamickým střídáním funkčních pohybů těla, které imitují běžné denní pohyby. Vše je prováděno na dvou popruzích zavěšených na stropě. Svalová hmota narůstá rovnoměrně, čímž se lépe předchází zraněním. Trenéra ale raději vždy informujte o svém zdravotním stavu.

(cean)

Zdroje:
www.jumping-fitness.com
www.purebarre.com
www.piloxing.com
www.trxsystem.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#