#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Charakteristika viru lidské klíšťové encefalitidy ve Švédsku

8. 7. 2015

Antigenní komplex virů klíšťové encefalitidy (TBEV) z čeledi Flaviridae může způsobit řadu onemocnění včetně nekomplikovaných horečnatých onemocnění, meningokokové encefalitidy či hemoragické horečky. Různé druhy volně žijících živočichů představují jejich rezervoár, přičemž různé druhy klíšťat fungují jako vektory. Jenom v rámci Evropy bylo prokázáno několik různých kmenů TBEV.

Virus klíšťové encefalitidy (TBEV), patřící do čeledi Flaviridaea, je kauzální agens řady infekčních nemocí. Jeho nejčastějším hostitelem je řada volně žijících živočichů i ptáci, přenašečem pak klíště druhu Ixodes ricinus. K hostitelům nicméně patří i domácí zvířata a samotný člověk. Ve Švédsku je ročně sérologicky potvrzeno 40 až 130 případů nakažení virem TBEV.

Autoři izolovali virus ze séra nakažených pacientů s klinickými příznaky nemoci. Sérologická charakteristika za použití panelu specifických IgE monoklonálních protilátek avirového neutralizačního testu odhalila, že kmeny TBEV izolované ve Švédsku v letech 1958–1994 patří do západního subtypu TBEV, kam patří například známý kmen Neudorfl z Rakouska. Tento byl získán z poolu plazmy dárců a s jeho využitím byla připravena první vakcína proti klíšťové encefalitidě v roce 1971.

Genetická analýza částečné E-sekvence nukleotidů potvrdila blízký vztah kmenů viru TBEV nalezených ve Švédku ke kmenům evropského subtypu TBEV (W-TBEV). K těmto kmenům kromě již zmiňovaného kmene Neudorfl patří  například kmeny Hypr nebo Kumlinge (Finsko). Kromě evropského subtypu existují ještě sibiřský a dálnovýchodní subtyp TBEV. Další diferenciace v rámci subtypů není podrobněji zpracována, už jsou uváděny jen jednotlivé kmeny.

Z toho důvodu je obtížné zjistit původ, vývoj a evoluci jednotlivých kmenů viru TBEV. Odborníci jako jistou možnost zvažují rozdělení kmenů a izolátů virů do klastrů podle shody v sekvencích aminokyselin ve fragmentu E glykoproteinu a fylogenetické příbuznosti podle dříve navrhovaného přístupu. Klastr představuje organizační složku virové populace, jednotlivé klastry jsou děleny podle subtypů a jsou spolu propojeny.

Ve studii věnované výskytu TBEV ve Švédsku ukázaly tři ze švédských kmenů identické sekvence ve fragmentu E bílkoviny jako u zmiňovaného finského kmene Kumlinge. Deset dalších švédských kmenů vytvořilo samostatný, oddělený klastr. U dalších čtyř kmenů nebyla nalezena žádná příbuznost ve srovnání klinických parametrů s genetickými údaji či jejich zeměpisným původem, takže nemohly být zařazeny do žádného z klastrů.

Zdá se tedy, že problematika TBEV má stále ještě řadu otázek, jež se nabízejí k dalšímu studiu.

(tda)

Zdroje: Forsgren M., Günther G. et al. Characterisation of human tick-borne encephalitis virus from Sweden J Med Virol. 2003 Dec; 71 (4): 610–21; Kovalyev, Mukacheva Tick-borne encephalitis virus subtypes emerged throughrapid vector switches rather than gradual evolution, Ecology and Evolution 2014; 4 (22): 4307–4316



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#