#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čeká vás dlouhý let? Nedávejte trombóze šanci!

24. 8. 2015

Nedostatečný příjem tekutin, dlouhé sezení a nízký tlak v kabině letadla – to vše patří mezi rizikové faktory pro rozvoj žilní trombózy. Nelze se tedy divit, že vznik krevní sraženiny v žilách je označován také jako „syndrom ekonomické třídy“. Prozradíme, jak předcházet vzniku tohoto onemocnění.

V ohrožení jsou především následující osoby: 

  • Ve vyšším riziku rozvoje žilní trombózy jsou obecně cestovatelé nad 40 let věku.
  • Dále jsou to lidé trpící rakovinou, chronickým srdečním selháním, plicními chorobami, zvýšenou srážlivostí krve a také obézní a jedinci trpící křečovými žilami.
  • Žilní trombózou jsou ohroženy též osoby, které nedávno podstoupily operační zákrok, byly upoutány na lůžko nebo utrpěly jakékoliv zranění dolní končetiny.
  • Vznik krevní sraženiny je významnou hrozbou i pro těhotné ženy, matky v šestinedělí a uživatelky hormonální antikoncepce nebo hormonální substituční terapie.

Přibližně u 4–5 % rizikových jedinců dojde k rozvoji hluboké žilní trombózy při letu, který trvá déle než 10 hodin. Pokud cestujete na krátkou vzdálenost, není se tedy v zásadě čeho bát. Jestli vás ale čeká dlouhý přesun a patříte k výše zmíněným rizikovým jedincům, je zapotřebí dbát určité opatrnosti.

Pijte a hýbejte se! 

Z mezinárodního výzkumu vyplývá, že jedincům v mírném až středním riziku žilní trombózy vystačí jako prevence používání kompresivních punčoch. Lidé ve vyšším ohrožení by pak měli požádat svého lékaře o preventivní podání léků na ředění krve. Před případným letem je tedy vždy vhodné poradit se s odborníkem o možných preventivních opatřeních. Na palubě letadla pak můžete bojovat proti rozvoji žilní trombózy následujícími způsoby:

  • Pokud cestujete déle než 2 hodiny, měli byste každých 15–30 minut na chvíli vstát a protáhnout se, popřípadě se projít po palubě letadla.
  • Dbejte na pravidelný pitný režim. Dostatečný příjem tekutin zlepšuje průtok krve žilním systémem a brání vzniku krevních sraženin. Ideálním nápojem na cesty je neperlivá, nízce mineralizovaná voda. Naopak se vyhýbejte kofeinovým nápojům a alkoholu – odvodňují organismus.
  • Vyvarujte se také prášků na spaní. Jedinci s vysokým rizikem žilní trombózy by během letu neměli spát déle než 30 minut v kuse.
  • Během mezipřistání se snažte rozhýbat ztuhlé tělo svižnou procházkou po letišti.
  • V kabině letadla nezapomeňte na účinné cviky proti žilní trombóze. Máte-li vysoké riziko jejího vzniku, cvičení by mělo trvat 5 až 10 minut.

Pět cviků proti krevní sraženině 

  1. Zvedněte nohy do vzduchu. Prsty jedné nohy pohybujte po směru hodinových ručiček, prsty druhé nohy proti směru. Několik vteřin vydržte kroužit a potom cvičení opakujte.
  2. Roztáhněte prsty na nohou a napněte nohu, abyste protáhli svalstvo.
  3. Opřete se patami o zem a špičky nohou střídavě zdvihejte do vzduchu a pokládejte na zem.
  4. Zvedněte dolní končetinu do vzduchu a ohněte ji v koleni. Natahujte a pokrčujte nohu v koleni tak, jak nejvíce vám to dovolí prostor mezi sedačkami.
  5. Mírně se ohněte dopředu a složte ruce pod jedním kolenem. Koleno přitáhněte co nejblíže k hrudníku, vydržte v této pozici asi 15 vteřin a pak ho pomalu pouštějte. Opakujte i s druhou končetinou.

(holi)

Zdroj:
www.acefitness.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#