#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Berete inzulin a tloustnete? Neupravujte si sami dávkování!

7. 12. 2015

Když už dieta, cvičení a léky nezvládnou udržet váš diabetes pod kontrolou, je nutná aplikace inzulinu. Ačkoli je pro spoustu lidí nepostradatelný, některým dělá starosti, protože po něm přibývají na váze. Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost správnému životnímu stylu.

Studie publikovaná v roce 2012 v časopise Endocrinology and Diabetes se zaměřila na 102 pacientů s diabetem 2. typu, kteří právě začali s braním inzulinu. V prvním roce inzulinové léčby zaznamenali jak muži, tak ženy přírůstek na váze zhruba o 2,5 %.

Tuky na vzestupu

Inzulin je hormon vylučovaný slinivkou břišní. Žilní krev z břišních orgánů, a tedy i ze slinivky prochází nejdříve játry a teprve poté se dostává do zbytku krevního oběhu. To znamená, že inzulin účinkuje nejdříve a nejvýznamněji v játrech. Jeho působením se zde glukóza ukládá ve formě živočišného škrobu glykogenu. Ale léčebný inzulin bohužel do jater podáván není. Je aplikován do periferního krevního oběhu, kde vyvolává zvýšenou tvorbu podkožního tuku. Na tom se nic změnit nedá, ovšem lze přehodnotit životní styl – díky tomu nebudete nepříznivým jevům příliš nahrávat a tuku se neuloží více, než je nezbytně nutné.

O změně léčby rozhoduje pouze lékař! 

Někteří lidé se kvůli potížím s váhou inzulinu opravdu obávají. Ale zlepšení zdravotního stavu spojené s dobře kompenzovaným diabetem tento nepříjemný pocit jistě vyváží. Je však třeba důsledně dbát na životosprávu. Jak na to?

  • Jezte méně než před začátkem inzulinové léčby. Vaše tělo toho nyní tolik nepotřebuje. Pokud si nevíte rady s jídelníčkem, požádejte lékaře o doporučení k nutričnímu terapeutovi.
  • Více cvičte, pohyb urychluje metabolismus a pomáhá hubnout.
  • Nesnižujte si sami dávky inzulinu, ani na chvilku, ani pod záminkou, že jen trochu snížíte váhu a pak se vrátíte k původnímu množství hormonu. Ztráta kontroly nad cukrovkou může způsobit vážné komplikace a během jejich řešení se vám stejně všechna shozená kila vrátí.
  • Nehubněte hladověním, riskujete, že váš krevní cukr poklesne až příliš a dostanete se do hypoglykémie – ta může vést až ke kómatu a smrti.
  • Požádejte lékaře o změnu terapie. Pokud se s inzulinem opravdu trápíte, ptejte se, zda pro vás neexistují ještě jiné léčebné možnosti.

Přibývání na váze vinou aplikace inzulinu je vedlejší účinek, o kterém byste měli vědět. Ale není žádoucí se kvůli tomu léčbě vyhýbat. Pokud se vám podaří váhu nejen udržet, ale dokonce nějaké to kilo zdravým způsobem shodit, může se potřeba inzulinu snížit a bude se vám celkově dařit lépe.

(pez)

Zdroj:
http://www.everydayhealth.com
http://www.diabetesincontrol.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#