#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aromasin a jeho dlouhodobý efekt v léčbě

15. 5. 2019

Společnost Pfizer před časem zveřejnila nová dlouhodobá data ze studie IES. Podle těchto údajů ženy, které přešly po dvouletém až tříletém užívání tamoxifenu na Aromasin, měly signifikantně nižší riziko, že se u nich znovu objeví známky onemocnění.

Společnost Pfizer před časem zveřejnila nová dlouhodobá data ze studie IES (Intergroup Exemestane Study). Podle těchto údajů ženy, které přešly po dvouletém až tříletém užívání tamoxifenu na Aromasin (exemestanové tablety), měly signifikantně nižší riziko (18 %), že se u nich znovu objeví známky onemocnění, oproti ženám, které pokračovaly v užívání tamoxifenu plných pět let. Užívání Aromasinu rovněž signifikantně prodloužilo celkovou dobu dožití (snížilo riziko úmrtí o 14 %). Tyto výsledky, které ukazují, že léčebný benefit přetrvává i při dlouhodobém sledování, byly prezentovány na ECCO/ESMO kongresu v Berlíně.

Podle vedoucího studie doktora Coombese z Imperial College v Londýně demonstrují uvedená data jasnou výhodu přechodu k Aromasinu a potvrzují správnost rozhodnutí všech pacientů a lékařů, kteří se rozhodli po dvou letech užívání tamoxifenu přejít na exemestan.

IES je považována za mezní studii s nejdelší dobou sledování, která má za úkol zhodnotit přínos jednotlivých typů adjuvantní hormonální léčby a přechodů mezi nimi. Je to randomizovaná dvojitě slepá mezinárodní studie, do které jsou zařazeny postmenopauzální ženy s karcinomem prsu v časném stadiu. IES hodnotí, jaký klinický přínos má pro 2 352 pacientek přestup k Aromasinu po dvou až třech letech užívání tamoxifenu oproti 2 372 pacientkám, které pokračují v užívání tamoxifenu celých pět let. Primárním výstupem studie je interval bez známek nemoci (disease-free survival). V rámci studie IES bylo 97 % sledované populace žen nositelkami estrogen-receptor-pozitivních nádorů, případně s neznámým výsledkem.

V době zveřejnění popsaných údajů byl medián doby sledování žen 91 měsíců a získané výsledky byly ve shodě s těmi, kterých bylo dosaženo během předešlého vyhodnocení v 56. měsíci sledování. Rovněž bezpečnostní profil Aromasinu byl podobný a neobjevily se žádné nové závažné nežádoucí účinky.

(vek)

Zdroje: Coombes R. C., et al. Survival and safety post study treatment completion: an updated analysis of the Intergroup Exemestane Study (IES). Results presented at ECCO/ESMO September 22, 2009. Abstract 5.010.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#