#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ani s Crohnovou chorobou se nemusíte vzdát intimních chvil s partnerem

15. 5. 2019

Diagnóza Crohnovy choroby dokáže naprosto změnit dosavadní způsob života. Ovlivňuje každodenní aktivity, vyžaduje dlouhodobou spolupráci s lékaři, pravidelné užívání léků a v neposlední řadě může vnášet nejistotu do partnerských vztahů včetně intimního života.

Diagnóza Crohnovy choroby dokáže naprosto změnit dosavadní způsob života. Ovlivňuje každodenní aktivity, vyžaduje dlouhodobou spolupráci s lékaři, pravidelné užívání léků a v neposlední řadě může vnášet nejistotu do partnerských vztahů včetně intimního života.

Chuť k sexu tlumí léky i vývod

Crohnova choroba může sexuální život nepříznivě ovlivnit v mnoha směrech. Opakované vzplanutí nemoci spojené se stavy bolesti a obav pochopitelně odsouvají už samotné pomyšlení na sex do ústraní. Ale ani v období bez akutních příznaků nemusí být partnerský vztah v intimní oblasti bezproblémový. Zájem o sex mohou snižovat různé pravidelně užívané léky. Někteří nemocní mohou chápat své vlastní tělo jako neatraktivní, zvláště když jim musela být chirurgicky vytvořena stomie nebo pokud díky dlouhodobě užívaným lékům výrazně přibrali na váze. Spokojený intimní život se tak může zdát jako luxus, který si člověk trpící střevním zánětem nemůže dovolit. Ve skutečnosti tomu tak ale být nemusí.

I pacienti s vývodem si svůj sexuální život chválí

Pacienti se před operačním výkonem spojeným s vyústěním střeva na povrch těla o svůj budoucí sexuální život obvykle obávají. Průzkum mezi pacienty, kteří mají tento zákrok za sebou, ale naopak prokázal, že sexuální aktivita takto nemocných po vytvoření stomie spíše vzrostla. 86 % dotazovaných dokonce hodnotilo svůj intimní život jako středně či velice uspokojivý.

Uchovejte si ve vztahu vášeň

Intimita je podstatnou součástí každého partnerského vztahu. Přestože může Crohnova choroba v některých obdobích svého průběhu představovat pro sex přímo fyzickou překážku, není nutné vyhnat erotiku z domu úplně. Odborníci poukazují na nepostradatelnost otevřené komunikace mezi partnery. Překonání studu a společné sdílení erotických fantazií pomáhá opět přivést do vztahu vášeň.

Narušila-li Crohnova choroba váš partnerský život natolik, že jste sami bezradní, nebojte se obrátit na odborníky. Mnohé problémy je totiž možné překonat, a to ať už výměnou léku snižujícího libido za jiný, nebo nácvikem lepší partnerské komunikace.

(veri)

Zdroj: www.everydayhealth.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#