Ačkoliv má množství cholesterolu v krvi vliv na kardiovaskulární riziko, není významně ovlivněno jeho obsahem ve stravě

27. 4. 2015

Nedávno vzbudila pozornost odborné i laické veřejnosti zpráva, že podle návrhu amerického Poradního výboru pro doporučenou stravu (2015 Dietary Guidelines Advisory Committee) z února 2015 „nemá být cholesterol nadále považován za živinu, jejíž nadměrná konzumace by měla vyvolávat obavy“.

Inzerce

Nedávno vzbudila pozornost odborné i laické veřejnosti zpráva, že podle návrhu amerického Poradního výboru pro doporučenou stravu (2015 Dietary Guidelines Advisory Committee) z února 2015 „nemá být cholesterol nadále považován za živinu, jejíž nadměrná konzumace by měla vyvolávat obavy“. Tato navrhovaná změna v doporučeních týkajících se zdravé stravy odráží velký posun ve vědeckém pohledu na cholesterol, ke kterému došlo v posledních letech.

Ačkoliv je cholesterol v séru stále považován za významný kardiovaskulární rizikový faktor, jeho obsah ve stravě má podle nového pohledu relativně nevýznamný vliv na jeho sérovou hladinu. Většina cholesterolu v krvi je totiž endogenního původu, jelikož je nezbytnou složkou buněčných membrán, myelinu, steroidních hormonů a žlučových kyselin.

Návrh doporučení se také již nezaměřuje na snížení celkového množství tuku ve stravě, ale spíše na zastoupení jednotlivých druhů tuků, protože se ukazuje, že nahrazení tuků karbohydráty s sebou může nést ještě vyšší kardiovaskulární riziko. Doporučeny jsou nenasycené tuky obsažené v oříšcích, rybách a rostlinných olejích, naopak nevhodné jsou nasycené tuky vyskytující se převážně v potravinách živočišného původu. Z hlediska obsahu ve stravě představují nasycené tuky větší ohrožení kardiovaskulárního zdraví než cholesterol.

V praxi to znamená, že by nadále nemělo platit dlouholeté doporučení omezovat potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, jako jsou vejce nebo mořské plody (krevety, humři). Omezení ale stále platí pro tučné masné výrobky a živočišné tuky, které by měly být nahrazeny rostlinnými.

Doporučení poradního výboru zatím nebyla vydána. Byla odeslána americkým úřadům Department of Health and Human Services a Department of Agriculture, které vydávají doporučení pro zdravou stravu každých 5 let. Tyto úřady ale obvykle doporučení poradního výboru z velké části respektují. I když se běžná populace podle oficiálních doporučení většinou příliš neřídí, ovlivňují stravu milionů lidí, protože jsou základem např. pro stravování ve školách nebo nemocnicích v USA.

(zza)

Zdroj:

  1. O’Connor A. Nutrition Panel Calls For Less Sugar and Eases Cholesterol and Fat Restriction. The New York Times. 2015, February 19. http://well.blogs.nytimes.com/2015/02/19/nutrition-panel-calls-for-less-sugar-and-eases-cholesterol-and-fat-restrictions/?_r=0 (navštíveno 31. 3. 2015).
  2. Skerrett PJ. Panel suggesta that dietary guidelines stop warning about cholesterol in food. Harvard Health. 2015, February 12. http://www.health.harvard.edu/blog/panel-suggests-stop-warning-about-cholesterol-in-food-201502127713  (navštíveno 31. 3. 2015).


Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se