#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

3D CT venografie varixů dolních končetin

14. 5. 2019

Zobrazování povrchového žilního systému pomocí 3D CT venografie se stalo cílem studie jihokorejských autorů, kteří chtěli zjistit kvalitu obrazu a klinické využití u varixů.

Zobrazování povrchového žilního systému pomocí 3D CT venografie se stalo cílem studie jihokorejských autorů, kteří chtěli zjistit kvalitu obrazu a klinické využití u varixů. Práce byla publikována v odborném časopisu American Journal of Roentgenology v říjnu roku 2008.

Přesně 100 registrovaných pacientů podstoupilo CT venografii (VCT) varixů žil dolních končetin. Vědci hodnotili kvalitu obrazu 3D vizualizace a měřili také hodnotu absolutní denzity každé žilní komponenty v úrovni kolena.

Provedená pozorování členů výzkumného týmu ukazují, že 3D vizualizace varikózních žil byla vynikající u pacientů v 76 % případů, vyhovující ve 21 % a v 3 % byla nedostatečná. Celá délka velké safény byla zobrazena pomocí CT venografie v 99,5 % z 200 provedení. Kvalita 3D vizualizace byla lepší u pacientů s tenkými podkožními vrstvami, bez kožních změn a při absenci podkožního otoku.

Přesně polovina pacientů ze studie podstoupila pro srovnání také kontrolní vyšetření dopplerovskou sonografií. Velikost a další morfologické charakteristiky safény, které byly zobrazeny pomocí CT, tak mohly být porovnány s hemodynamickými údaji dopplerovské sonografie. Zhodnocení insuficience velké safény pomocí CT venografie mělo senzitivitu 98,2% a specifitu 83,3%.

VCT je dále užitečné v případech pooperační rekurence (obzvláště v podkolenní jamce), při dystrofickém uzávěru malé safény, u varixů zásobených Giacominiho žílou a při vyšetřování pelvických varikózních žil.

Výsledky jihokorejského týmu dokazují, že CT venografie má dostatečnou kvalitu zobrazení pro vyhodnocení žilního systému dolních končetin.

(mem)

Zdroje:
Am J Roentgenol. 2008 Oct; 191 (4): 1186–1191.
Vasa. 2003 May; 32 (2): 91–4.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#