#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Více „suchých nocí“ zajistí večerní rituály

13. 6. 2016

Noční počůrávání může být u dítěte spojeno s úzkostí a rozrušením. Uklidnit malého pacienta a navodit pocit bezpečí dokážou večerní rituály. Nabízíme pár tipů, díky kterým se množství „suchých nocí“ bude určitě zvyšovat.

Vsaďte na pravidelnost

Rutina může být v souvislosti s pomočováním skutečně výhodná. Dodržování určitého režimu pomůže dítěti naučit se vyprázdnit svůj močový měchýř ve vhodný okamžik. Pochopitelně však není namístě lpění na harmonogramu na hodinu přesně. O víkendech či prázdninách dítě často zůstává vzhůru o něco déle, čemuž lze večerní rituály snadno přizpůsobit.

K večeru méně tekutin 

Není třeba dítěti přímo zakázat po večeři pít. Pokud je to ale jen trochu možné, je vhodné omezit celkové množství přijatých tekutin v době večera na minimum. Váš potomek by však rozhodně neměl trpět žízní. Proto je vhodné povzbuzovat ho k pití více během dne. Dále je dobré zcela vyřadit nápoje s obsahem kofeinu, které jsou močopudné. Aby se dítě necítilo ve svém problému samo, je namístě podávat pouze menší sklenici vody k večeři všem členům rodiny, nejen jemu samotnému.

Před spaním dvakrát

Dalším osvědčeným opatřením je takzvané dvojité vymočení. Poprvé by dítě mělo navštívit toaletu 30 minut před ulehnutím, ještě před koupáním a čištěním zubů. Podruhé pak těsně před spaním, a to i přesto, že necítí potřebu na močení.

Společně to jde líp 

Někteří odborníci doporučují, aby se dítě do řešení problému více zapojilo a mělo tak situaci lépe pod vlastní kontrolou. K tomu je možné využít deníček či kalendář.

  • Každý večer sem potomek spolu s vámi vyznačí, zda splnil všechny večerní rituály, nebo jestli nějakým způsobem „zhřešil“.
  • Samolepkou či hvězdičkou je pak možné druhý den zaznamenat, zda zůstala postel suchá, či nikoliv.
  • Dítě tak může samo vypozorovat některé souvislosti, které k nočnímu pomočení mohly přispět.

Vedení podobných záznamů je však účinné pouze v případě, že dítě baví, motivuje a nedělá je z nutnosti.

(veri)

Zdroj:
www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#