#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úloha dermatologa v diagnostice a léčbě časných fází psoriatické artritidy – 2. část

15. 5. 2019

Časná diagnóza a účinná léčba PsA může zabránit progresi kloubního poškození a také případně navodit remisi. Tím pak nedochází k dalšímu zhoršování kvality života pacientů a nezvyšuje se ani kardiovaskulární morbidita a mortalita.

Ke stanovení správné diagnózy proto byla vytvořena klasifikační kritéria, tzv. CASPAR (Classification criteria for Psoriatic Arthritis). Jsou jednoduchá, jejich specificita je celých 98,7 % a senzitivita 91,4 %. Pacient musí splňovat 3 nebo více z následujících pěti bodů:

  • osobní nebo rodinná anamnéza psoriázy,
  • psoriatické postižení nehtů, jako jsou onycholýza, hyperkeratóza, jamky,
  • negativní revmatoidní faktor,
  • daktylitida (současná či minulá) popsaná revmatologem,
  • rentgenologický průkaz juxtaartikulární novotvorby kosti, tedy osifikace kolem kostních okrajů, na snímcích ruky či nohy.
Anamnesticky nás dále zajímá ranní ztuhlost trvající déle než 30 minut, otoky či bolesti kloubů, funkční omezení v běžných denních aktivitách. Při fyzikálním vyšetření se zaměřujeme na kůži, nehty a muskuloskeletální systém a z laboratorních vyšetření na krevní obraz, sedimentaci, CRP, revmatoidní faktor, jaterní testy a renální parametry. Nutnost rentgenologického vyšetření je nasnadě.

Časná diagnóza a účinná léčba PsA může zabránit progresi kloubního poškození a také případně navodit remisi. Tím pak nedochází k dalšímu zhoršování kvality života pacientů a nezvyšuje se ani kardiovaskulární morbidita a mortalita. A jsou to právě dermatologové, kdo monitorují pacienty s psoriázou a tím mohou detekovat PsA již v nejranějším stadiu. V některých případech je pak samozřejmě nezbytná konzultace revmatologa. Pro pacienty, kteří přichází do ambulance dermatologa pro prvozáchyt psoriázy, by tedy měl vzniknout screeningový dotazník. Autory tohoto textu byl vytvořen tzv. PASQ (The Psoriasis and Arthritis Screening Questionnaire), vycházející z CASPAR kritérií.

(pes)

Zdroj:

  1. I. Landells, Skin Therapy Letter. 2008; 13 (4): 4–8


Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#